• 2010: Hogyan alakultak a hazai szervátültetések?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Mihály Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a donor- és szervhiány világméretű probléma, amely Magyarországot is sújtja, mivel több mint kétszer annyi beteg van várólistán, mint ahány szervátültetést végeznek. Fehérvári Imre, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára hozzátette: más a helyzet a tüdő- és a szívátültetések területén.

    Hirdetések

    Sok szerv kárbavész - Miért?

    Sok szerv ugyanis kárba vész, mivel Magyarországon nincs olyan beteg, akibe azokat be tudnák ültetni - mondta. A probléma forrásaként egyebek mellett azt emelte ki, hogy több olyan betegség nincs feltüntetve transzplantációs indikációként, amelynek esetében javítaná a beteg életminőségét a szervátültetés. Mihály Sándor a szervdonáció területéről egy másik problémát is említett: egy nem reprezentatív minta alapján végzett felmérés szerint Magyarországon a szervátültetések 27 százaléka hiúsul meg amiatt, hogy a család tiltakozik halott hozzátartozójuk szervének felhasználása ellen. Az igazgató közlése szerint a leggyakoribb probléma az, hogy nem értik meg az agyhalált, nem ismerik el a halál tényét.

      Hazai szabályozás


    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. A hazai szervadományozás szabályai>>

    A szervkoordinációs iroda tavaly indított továbbképzésében ezért is kiemelt témaként kezeli a családdal való kommunikáció oktatását. Szintén 2010-ben fejlesztették koordinátori hálózatukat, ennek nyomán négy intézményben helyi, öt kórházban országos koordinátorok dolgoznak a hatékonyabb donorfelismerés érdekében. Az ő munkájuk a családokkal való kapcsolattartás, s a kórházak olyan osztályainak látogatása is, ahol agyhalál történhet - tette hozzá Mihály Sándor. Tavaly agyhalott szervdonorokból csaknem 160 alkalommal távolítottak el transzplantációs céllal szervet, ez a szám 13,6 százalékkal magasabb az előző évinél, vagyis a magyarországi szervátültetések számának hároméves csökkenését sikerült megállítani, illetve megfordítani. Magyar donorszervvel összesen 410 szervátültetést hajtottak végre, az esetek közül több mint 300 élő-, illetve halottdonoros veseátültetés volt.

    Az élődonoros veseátültetések száma ezen belül 42 volt, mintegy 75 százalékkal több, mint 2009-ben. Mihály Sándor azt is elmondta, hogy tavaly a legfiatalabb szervdonor mindössze nyolc hónapos volt, míg a legidősebb 72 éves. A szervadományozók átlagéletkora némileg emelkedett: 2009-ben 45,5 év, tavaly 47,7 év volt. 

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Hatszáz milliárddal többet költenek az egészségügyre, mint 2010-ben

    A kormány 2010-hez képest 600 milliárd forinttal többet költ egészségügyre, és csökkent a várólisták hossza - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szerdai százhalombattai kerekasztal-beszélgetése előtti sajtótájékoztatón.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Csökkent a kórházi fertőzések száma

    Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

    Átlagosan 40 napig vár vizsgálatra egy szívbeteg - Mire számíthatunk a szakrendeléseken?

    Az elmúlt időszakban többször is téma volt a betegek szakrendelői ellátásra való várakozási ideje, és egymástól eltérő információk hangzottak el a közéleti diskurzusban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA