Új módszer a premenstruációs szindróma ellen

Medipress
megjelent:

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó gyógyszerekről bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkentik a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteggyüttest, a premenstruális szindrómát (PMS). 120 nő tudományosan kellően megalapozott vizsgálatának eredményeit a Reproductive Health folyóiratban közölték.

Edilberto Rocha Filho szerint, aki a Federal University (Pernambuco, Brazilia) kutatóival együtt dolgozott. „1 vagy 2 gramm esszenciális zsírsavat adva a PMS-el küzdő nőknek jelentősen csökkennek a betegség tünetei. Ráadásul a táplálékkiegészítők nem emelik meg a koleszterinszintet sem” - vélik a kutatók.

A nők olyan 2 grammos kapszulákat szedtek, amelyekben gamma-linolénsav, olajsav, linolénsav, egyéb telítetlen zsírsavak és E-vitamin volt. Ezek hatására a kezelés megkezdését követően 3 illetve 6 hónappal jelentősen csökkentek a PMS szindróma tünetei.

Kevés mellékhatást okoztak, azok is enyhék voltak, és nem volt egyértelmű, hogy azok közvetlenül összefüggnének a kapszulák szedésével. Az eredményeket értékelve Rocha Filho elmondta: „ A PMS zavarja a nők mindennapjait, életminőségük romlik, ráadásul jelentős gazdasági hatásai is vannak azáltal, hogy csökkenti a munkaképességet. Úgy tűnik az eszenciális zsírsavak igéretes gyógymódot jelenthetnek a PMS kezelésében.”

Premenstruációs feszültség
Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Miért, és hogyan lehet ezen enyhíteni? A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Premenstruációs feszültség

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.