Az alkohol hatása az emésztő- és idegrendszerre

szerző: Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Az alkoholnak számos élettani hatása van. Ezek egy részét alkalmazzuk a gyógyászatban is. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkohol befolyásolhatja az egyébként szedett gyógyszerek hatását.

Az alkohol mint gyógyszer

Az alkohol már híg, 3 százalékos vizes oldatban is gátolja a baktériumok szaporodását, 20 százalékos oldatban a legtöbb baktériumot megöli. Külsőleg alkalmazva az alkohol hűsíti a bőrt, a pórusokat összehúzza, gyulladást csökkent és fájdalmat csillapít. Pattanásos arcbőr lemosására kifejezetten ajánlott. Alkalmas szoptatáskor a mellbimbók edzésére. Töményebb oldata vérbőséget, csípő, égető érzést okoz.

Belsőleg alkalmazva a szájban növeli a nyálelválasztást, a gyomorban fokozza az emésztőnedvek, elsősorban a sósav elválasztását, ezzel fokozza az étvágyat. Elősegíti az emésztést, gyorsítja a gyógyszerek felszívódását. A simaizmokat képes elernyeszteni, amivel csökkenti a simaizomgörcs által okozott fájdalmakat. Izgatja a légzőközpontot, fogyasztása emeli a vérnyomást.

Az alkohol központi idegrendszerre kifejtett hatásai

Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak. Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

Legismertebb hatása a központi idegrendszerre kifejtett hatása, a gátlások csökkenése, esetleges megszűnése miatt a legmagasabb szellemi funkciók szenvednek kárt. Az alkohol képes megszűntetni a fáradtságérzést, nagyobb munkateljesítményre vagy végső erőfeszítésre késztethet. Az izmok munkaképessége, és ereje kezdetben nő, majd fokozatosan csökken. A mozgás finomsága, összerendezettsége, koordináltsága azonban már kis adag alkoholtól is romlik.

Az alkohol összehúzza a hasi ereket, ezáltal emeli a vérnyomást. A bőrereket elernyeszti, melegségérzetet okoz, bőséges izzadást indít, képes a lázas testhőmérsékletet csökkenteni. Alkohol hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, nő a vizelési inger. Bizonyos adagban izgalmi állapotot okoz, nagyobb mennyiségben álmosít, könnyíti az elalvást, illetve megnyújtja az alvásidőt.

Gyógyszerszedés és alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás a világ minden pontján különleges figyelmet igényel - akár vallási, akár életmódbeli, akár társadalmi okok miatt. Hazánkban egyes adatok szerint a lakosság 10 százaléka alkoholfüggő. Gyógyszerszedés és alkoholfogyasztás

Mivel az alkohol leginkább a központi idegrendszerre hat, így hatása a központi idegrendszer által befolyásolt szervrendszerekre, azaz az egész szervezetre hat.

Fokozza az emésztést, ez által gyorsítja a gyógyszerek felszívódását, ezen keresztül befolyásolja a hatásukat. Ez különösen akkor jelent gondot, ha az alkalmazott gyógyszernek meghatározott idő alatt kell felszívódnia és kifejtenie hatását. Leginkább a nyújtott hatású, napi egyszeri alkalmazású, szív- és érrendszerre ható, a vérnyomást, szívritmust vagy a vércukrot, vérzsírszintet szabályozó gyógyszerekre igaz ez.

Ugyanakkor a központi idegrendszerre kifejtett hatása miatt az altatók, nyugtatók és egyéb idegrendszerre ható gyógyszerek, mint amilyenek a kedélyjavítók, antidepresszánsok, szorongásgátlók hatása kiszámíthatatlan mértékben változhat, ezért ezen szerek alkalmazása alatt kifejezetten kerülni kell az alkoholfogyasztást.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

Az alkohol emésztőrendszeri hatásai

Az alkohol gyomor-bélrendszerre kifejtett hatása sem elhanyagolható. Az emésztőnedvek termelődését fokozza, ezért növeli az étvágyat. Az emésztésre kifejtett hatása miatt megváltozhat a bélrendszer bizonyos szakaszainak kémhatása, ami szintén nem kívánt módon befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását, és hatását.

Fogyókúrázóknak, diétát folytatóknak számolniuk kell az elfogyasztott alkohol kalória-tartalmával. Az alkohol igen magas energia tartalommal rendelkezik, a cukorbetegek számára éppen ezért nem ajánlott fogyasztása.

Alkohol: Az ítélőképesség és fájdalomérzet változásai

Az alkohol hatékony a hideg érzet ellen, a központi idegrendszerre kifejtett gátlást oldó hatása miatt mégsem ajánlható hidegben tartózkodóknak, mivel a józan ítélőképesség alkoholos állapotban kárt szenved, így növekszik a fagyásveszély.

Az alkohol önmagában is rendelkezik bizonyos fájdalomcsillapító hatással, más fájdalomcsillapítók felszívódását gyorsítja és összeadódik a fájdalomcsökkentő hatás. A központi idegrendszerre kifejtett tudatmódosító hatása azonban veszélyt rejt, mert elfedheti súlyosabb sérülések vagy betegségek fájdalmát, amivel szövődmények kialakulását okozhatja.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az alkohol szinte valamennyi gyógyszer felszívódását, hatását, hatékonyságát megváltoztatja, ezért gyógyszerszedők csak alapos mérlegeléssel fogyasszanak alkoholt.

Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor)

Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is. Alkoholos májbetegség (zsírmáj, májzsugor) és tünetei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.