Dohányzás és a férfiak halálozási adatai

MTI
megjelent:

A dohányzás jelentősen hozzájárul a férfiak magas halálozási mutatójához. Skót kutatók vizsgálataik során az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 30 európai országra kiterjedő adatait elemezték: vizsgálatukból kiderült, hogy a dohányzás kétszer annyi férfit öl meg, mint az alkohol.

Mindegyik megvizsgált országra jellemző a férfiak magasabb halálozási aránya a nőkéhez képest, a halálesetek 40-60 százaléka pedig a dohányzásra vezethető vissza. A nők magasabb várható élettartama egész Európában egészségügyi viták tárgya. Az okok között emlegetik, hogy a nők gyakrabban keresik fel orvosukat, de egyes esetekben szervezetük különbözőségeivel is magyarázzák az eltérést. Gerry McCartney és Kate Hunt kutatók a halálozási okokat is megvizsgálták.

A dohányzással összefüggésbe hozott fő okok között szerepel a légutak rákos megbetegedése, bizonyos szív-, ér- és tüdőbetegségek. Az alkohol következményeként fellépő vesebetegség és nyelőcsődaganat szintén halálos lehet.

A kutatók nagy eltéréseket fedeztek fel az egyes országok között. Izlandon például a férfiak és nők között elenyésző a különbség, a legnagyobb differenciát Ukrajnában tapasztalták.

Az alkohol miatt bekövetkező elhalálozások száma a kelet-európai országokban magasabb volt (20-30 százalékos), mint Európa többi részén (ott 10-20 százalékos). A cigaretta Máltán okozza a legtöbb halálos betegséget: itt az elhunyt férfiak 74 százaléka a dohányzás következményeként vesztette életét.

A Tobacco Control című szaklapban megjelent tanulmány szerzői tekintetbe vették azt is, hogy a kutatásukban pontatlanságok is felléphetnek például azoknak a betegségeknek az esetében, amelyeket mind a dohányzás, mind az alkohol előidézhet. A WHO adatai 2003-2006-ból származnak.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.