• Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

        Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

        Idénynek megfelelően válasszunk alapanyagot!

        Minden évszakban más és más gyümölcs és zöldség idényszerű, amelyeket érdemes mindig annak megfelelően vásárolni. Télen inkább a citrusfélék és déli gyümölcsök kaphatóak, míg a nyár közeledtével kiszélesedik a skála. Mára már a különböző érlelőknek köszönhetően akár télen is fogyaszthatunk szőlőt, és nyáron is kaphatunk narancsot. Mégis inkább igyekezzünk ezeket évszaknak megfelelően megvásárolni.

        A nagy áruházakban kapható gyümölcsök és zöldségek nagy része a tengerentúlról, vagy üvegházakból érkezik, hetekkel korábban, féléretten takarítják be azokat, és különböző vegyszerekkel gyorsítják meg az érési folyamatokat. Ennek eredményeképpen, bár külsőre kívánatos növényeket látunk, beltartalmi értékük messze elmarad a frissen leszedettekétől, és a mirelit termékekétől.

        Hirdetések

        A teljesen érett gyümölcsökben és zöldségekben a legmagasabb a vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és antioxidánstartalom. Az ajánlásoknak megfelelően érdemes ezekből a nyári hónapokban (is) naponta ötször fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében. Ilyenkor ez könnyen kivitelezhető, hiszen jobb esetben lemegyünk a kertbe, és frissen felszedjük, leszedjük a fáról vagy bokorról, de a piacon is olcsóbban kínálják az árusok portékájukat.

        A fagyasztás jó megoldás

        A gyorsfagyasztással tartósított zöldségek és gyümölcsök – a tévhittel ellentétben – szintén jó választást jelentenek, hiszen az eljárás során a növényeket a legmagasabb érettségi fokon gyűjtik be, amikor is legnagyobb a vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk. Konyhakész, megmosott, aprított, esetleg 2-3 percig előfőzött (blansírozott), majd hirtelen fagyasztott formában kerül a zacskóba az áru, ennek köszönhetően nem, vagy a főzés miatt (minimális mértékben) csökken a mikroelemek mennyisége.

        Gyorsfagyasztás során a növényi sejtekben csak kisméretű jégkristályok keletkeznek, amelyek nem sértik fel a sejtfalat, és kiolvasztáskor a sejtek hasznos anyagai nem vesznek kárba, az élelmiszer nem veszít élvezeti értékéből. A növényi táplálékok íze, zamata, illata, külleme is alig változik. Vásárlás során azonban figyeljünk arra, hogy a mirelit zöldség ne legyen összefagyva a csomagon belül, mert az azt jelzi, hogy a szállítás vagy tárolás során egyszer már kiolvadt a termék.

        Érdemes nyáron gondoskodni a téli ellátmányról és tartósítani a finom gyümölcsöket, zöldség- és főzelékféléket. Erre a leggyorsabb és legkíméletesebb megoldás szintén a gyorsfagyasztás. Ezzel az eljárással – szemben a befőzéssel – időt és energiát takarítunk meg.

        Mit érdemes lefagyasztani?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Teljesen érett zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen a fagyasztás alatt nem történik utóérés. Zöldségek közül a hagyma, a salátafélék, a retek és az egész burgonya kivételével mindent tartósíthatunk ilyen módon. A növényeket megtisztítva, felszeletelve, aprítva, főzésre kész állapotban érdemes és kell is eltenni, hiszen így meggátolhatjuk a baktériumok szaporodását.

        Gyümölcsök esetén (a puha, túlérett kivételével) mindent lehet fagyasztani, szintén megmosott, esetleg feldarabolt, kimagvazott állapotban. Az előkészületek (tisztítás, aprítás, mosás, blansírozás, szárítás és csomagolás) után a fagyasztást azonnal meg kell kezdeni: egyből a fagyasztó rekeszbe vagy fagyasztószekrénybe kell helyezni a csomagokat, és felhasználásig folyamatosan ugyanazon a hőmérsékleten kell tárolni. Érdemes egy nagy tároló doboz helyett több kisebb fogyasztási egységbe csomagolni, így elkerüljük a többszöri kiolvasztást.

        C-vitamin-tartalom-változás 6 hónapos fagyasztás (-18°C) esetén:(Forrás: Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2005)

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Forrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Magánorvosi ellátás

        Oktogon Medical Center

        Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

        Visszatérő herpesz

        WEBBeteg

        Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

        Tények és tévhitek a szénhidrátokról

        Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat....

        Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

        Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha...

        Tápérték, biológiai érték és...

        Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

        Furcsa kifejezések a csomagoláson?...

        Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és...

        Többet ésszel, mint penésszel

        Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer...

        Túlsúly: Vízzel megőrizhető a...

        Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

        A vízháztartás egyensúlya - A megfelelő...

        Mi történik a folyadék- és elektrolit-háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.