Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

Idénynek megfelelően válasszunk alapanyagot!

Minden évszakban más és más gyümölcs és zöldség idényszerű, amelyeket érdemes mindig annak megfelelően vásárolni. Télen inkább a citrusfélék és déli gyümölcsök kaphatóak, míg a nyár közeledtével kiszélesedik a skála. Mára már a különböző érlelőknek köszönhetően akár télen is fogyaszthatunk szőlőt, és nyáron is kaphatunk narancsot. Mégis inkább igyekezzünk ezeket évszaknak megfelelően megvásárolni.

A nagy áruházakban kapható gyümölcsök és zöldségek nagy része a tengerentúlról, vagy üvegházakból érkezik, hetekkel korábban, féléretten takarítják be azokat, és különböző vegyszerekkel gyorsítják meg az érési folyamatokat. Ennek eredményeképpen, bár külsőre kívánatos növényeket látunk, beltartalmi értékük messze elmarad a frissen leszedettekétől, és a mirelit termékekétől.

A teljesen érett gyümölcsökben és zöldségekben a legmagasabb a vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és antioxidánstartalom. Az ajánlásoknak megfelelően érdemes ezekből a nyári hónapokban (is) naponta ötször fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében. Ilyenkor ez könnyen kivitelezhető, hiszen jobb esetben lemegyünk a kertbe, és frissen felszedjük, leszedjük a fáról vagy bokorról, de a piacon is olcsóbban kínálják az árusok portékájukat.

A fagyasztás jó megoldás

A gyorsfagyasztással tartósított zöldségek és gyümölcsök – a tévhittel ellentétben – szintén jó választást jelentenek, hiszen az eljárás során a növényeket a legmagasabb érettségi fokon gyűjtik be, amikor is legnagyobb a vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk. Konyhakész, megmosott, aprított, esetleg 2-3 percig előfőzött (blansírozott), majd hirtelen fagyasztott formában kerül a zacskóba az áru, ennek köszönhetően nem, vagy a főzés miatt (minimális mértékben) csökken a mikroelemek mennyisége.

Gyorsfagyasztás során a növényi sejtekben csak kisméretű jégkristályok keletkeznek, amelyek nem sértik fel a sejtfalat, és kiolvasztáskor a sejtek hasznos anyagai nem vesznek kárba, az élelmiszer nem veszít élvezeti értékéből. A növényi táplálékok íze, zamata, illata, külleme is alig változik. Vásárlás során azonban figyeljünk arra, hogy a mirelit zöldség ne legyen összefagyva a csomagon belül, mert az azt jelzi, hogy a szállítás vagy tárolás során egyszer már kiolvadt a termék.

Érdemes nyáron gondoskodni a téli ellátmányról és tartósítani a finom gyümölcsöket, zöldség- és főzelékféléket. Erre a leggyorsabb és legkíméletesebb megoldás szintén a gyorsfagyasztás. Ezzel az eljárással – szemben a befőzéssel – időt és energiát takarítunk meg.

Mit érdemes lefagyasztani?

Teljesen érett zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen a fagyasztás alatt nem történik utóérés. Zöldségek közül a hagyma, a salátafélék, a retek és az egész burgonya kivételével mindent tartósíthatunk ilyen módon. A növényeket megtisztítva, felszeletelve, aprítva, főzésre kész állapotban érdemes és kell is eltenni, hiszen így meggátolhatjuk a baktériumok szaporodását.

Gyümölcsök esetén (a puha, túlérett kivételével) mindent lehet fagyasztani, szintén megmosott, esetleg feldarabolt, kimagvazott állapotban. Az előkészületek (tisztítás, aprítás, mosás, blansírozás, szárítás és csomagolás) után a fagyasztást azonnal meg kell kezdeni: egyből a fagyasztó rekeszbe vagy fagyasztószekrénybe kell helyezni a csomagokat, és felhasználásig folyamatosan ugyanazon a hőmérsékleten kell tárolni. Érdemes egy nagy tároló doboz helyett több kisebb fogyasztási egységbe csomagolni, így elkerüljük a többszöri kiolvasztást.

C-vitamin-tartalom-változás 6 hónapos fagyasztás (-18°C) esetén:táblázat(Forrás: Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2005)

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.