Tények és tévhitek a szénhidrátokról

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

Nélkülük nem működnének egészségesen létfontosságú szerveink, nem fejlődne szervezetünk, nem lenne energiánk a mindennapi feladatokhoz, és nélkülük a fogyókúra sem lenne sikeres. A sok tévhit eloszlatásáért most pontokba szedtük a legfontosabbakat.

1. Nem eszek szénhidrátot, mert fogyókúrázok – tévhit

Szénhidrátokra ugyanúgy szüksége van szervezetünknek, mint zsírokra és fehérjékre. Nem száműzhetjük őket étrendünkből, még fogyókúra idején sem. Bár a szervezetünk számára nélkülözhetetlen glükózt képesek vagyunk előállítani bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből, de ha nem fogyasztunk elegendő mennyiséget a szénhidrátokból, akkor testünk a saját fehérjéit, az izomzatot kezdi el lebontani, emellett felborul a só- és vízháztartásunk. Tény, hogy diéta során jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mennyit is fogyasztunk belőlük, és még fontosabb, hogy milyen minőségben. Diétázás alatt részesítsük előnyben a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, amelyek szénhidráttartalmuk mellett magas rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Rosttartalmuk révén segítenek az egészséges bélrendszer működésében, szabályozzák és szinten tartják a vércukorszintünket, vagyis segítik a testtömeg-csökkentő programunkat.

A táplálkozás élettana és biokémiája I. A szénhidrátok
Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye.

A táplálkozás élettana és biokémiája I. A szénhidrátok

2. A szénhidrátok miatt alakulnak ki a zsírpárnáim – tévhit

Az élelmiszereinkkel elfogyasztott szénhidrátok egy része glükóz formájában felszívódik, és a véráramba kerül, energiát szolgáltatnak testünknek. Az a mennyiség, amelyet nem hasznosítunk azonnal, glikogénné alakul, a májban és az izomzatban raktározódik. Ezek könnyen hasznosíthatóak szervezetünk számára, ha szükség van rájuk. Elhanyagolható mértékben következik be a szénhidrátok zsírrá történő átalakítása, ugyanis ez egy nagyon energiaigényes folyamat, és csak akkor következik be, ha hosszú távon nincs szükség a hasznosításukra. A zsírpárnák nem a szénhidrátok miatt alakulnak ki, hanem amiatt, ha valaki nem égeti el, nem használja fel az élelmiszerekkel és italokkal fölöslegben bevitt energiát.

3. Minden, ami szénhidrátot tartalmaz, egészségtelen – tévhit

Sokan, ha meghallják a szót: szénhidrát, egyből a cukrokra, a fehér lisztre, a fehér kenyérre és a tésztára gondolnak. Részben helyesen, viszont a szénhidrátok nem csak a fentiek. Szinte minden táplálékunkban megtalálhatóak kisebb-nagyobb mennyiségben, legyenek azok zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek, húsok, tej és tejtermékek. Ezek pedig nem tartoznak az egészségtelen élelmiszerek közé, hiszen a szénhidrát mellett még sok más fontos makro- és mikroelemet tartalmaznak.

4. Az összetett szénhidrátoknak alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint az egyszerű szénhidrátoknak – tévhit

A szénhidrátoknak egységes a kalóriatartalmuk, amely szám szerint 4 kcal (16,8 kJ) grammonként. Az egyszerű szénhidrátok gyorsabban szívódnak fel, mert egyszerű alegységekből épülnek fel, emésztésük gyorsabb, mint az összetett szénhidrátoké, amelyek lassabban szívódnak fel, és nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.

Összességében elmondható, hogy bár a finomított cereáliák és a kristálycukor fogyasztását csökkenteni ajánlott, de a szénhidrátokat továbbra is iktassuk be az étrendünkbe, ha a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszünk.

Fontos tudni!

A cukorbetegek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy mennyi szénhidrát fogyasztható, nekik szigorúan be kell tartaniuk a számukra előírt diétát!

Bővebben

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.