• 11 éves kisfiú nyerte a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadik receptversenyét!

        Szerző:
        WEBBeteg

        Közel százan gondolták úgy, hogy próbálkoznak, leleményes, fantáziadús és persze egészséges ételeik receptjét küldik be a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadszor meghirdetett, Egészségedre! elnevezésű receptversenyére. A pályázók között idén is akad tisztifőorvos, dietetikus, diabéteszes, de még séf is!

        A határon túli nyitás jegyében érkeztek receptek a Vajdaságból, Szlovákiából, de még Finnországból is. Bár nem került a nyertesek közé nagyon izgalmas az oromhegyesi Balla László áldosa, melynek hagyománya a magyarok áldozati ételeihez nyúlik vissza, és egy alkalommal ezer-kétezer ember számára készítik ma is Oromhegyesen. Érdekessége, hogy a borjú, vagy vadhúsokat árpagyönggyel és aszalt-gyümölcsökkel főzik együtt. 

        A pályázat különdíjasa: dr. Sipeky Csilla genetikus-onkológus, Finnországban kutatva maga fogja a Balti-tengerben csukagombócához a csukát. Csilla a halat darálja, fasírtot készít belőle, amit paradicsomos hajdinakásával tálal.

        Jó hír, hogy az édesszájúak isteni zserbót, vagy éppen Rákóczi túróst készíthetnek, a nélkül, hogy bűnöznének, hiszen a beküldött receptek szerint a finomságok szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készülnek, hogy a diabéteszesek is bátran fogyaszthassák őket. Finom és kalóriacsökkentett sós süti a fetasajtos pehelypogácsa joghurtos mártással, de olyan különlegességek is megtalálhatók a receptek között, mint a vöröslencse golyó, vagy éppen a zöldfűszeres kukoricabatyuban sült bélszín.

        Hirdetések
        Receptkereső a WEBBetegen

        Egészséges ételek receptjei a WEBBeteg receptkeresőjében - Receptek speciális étrendekhez betegségek szerint. Receptkereső a WEBBetegen>>

        Nemcsak középkorúak vagy idősebbek versenyeztek, több 19 éves egyetemista is kedvet kapott a főzőcskézéshez, a legfiatalabb versenyző pedig a 11 éves Kerti Patrik meg is nyerte a versenyt. Zabkorpával, durumliszttel és édesítőszerrel készített fitt meggyes sütijébe édesanyja is besegített, ez azonban mit sem változtat azon, hogy büszkén mutatja beküldött fotóján a diabetikus finomságot. A díjátadón kiderült, testvérével együtt valóban ők készítik a reform sütiket, okos választásukat erősen befolyásolja a dietetikus mama. Patrik éppen a nagymamájánál volt Egerben, így ő vette át a díjat helyette.

        Igazi öröm, a fiatalok jelenléte, hiszen az ő korukban még nem kell keservesen, rengeteg energiával és odafigyeléssel változtatni rosszul berögzült szokásinkon, elég a reformétrendet megszokni, amit majd nyilván átadnak gyermekeiknek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy kevesebb legyen az elhízás és társult betegségeinek megjelenése. Az első tízben két 19 éves egyetemista is ott van: Knap Tícia és Szabó Ramóna. Tícia áfonyás túrógombóca tönkölybúza darával és joghurttal készül, de ne feledkezzünk meg az áfonya szív-és érrendszerre gyakorolt hatásáról sem!

        Harmadik helyezettünk séf egy budapesti étteremben. Papp Károly érlelt lazaca avokádó salátával amellett, hogy gyönyörű látvány, kifejezetten gyógyító ételnek számít. Másik szakácsversenyzőnk a siófoki Hajós Ágnes, de a nyertesek között van Szlovákiából érkezett gasztroblogger, háziasszony és életmódtréner is.

        Az összetevők élettani hatásáról szólva, sokan érdekes és a betegségek szempontjából fontos háttértörténetet írtak. Tudták például, hogy a csicsóka rostokban és inulinban/probiotikum/ gazdag, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegek szívbetegek és fogyni vágyók számára? Vagy: az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. B-vitaminjai segítik az agysejtek melatonin termelését, csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, jótékonyan hat az ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

        Nem volt könnyű dolga a zsűrinek-elnöke Dr. Bedros J. Róbert professzor, a MOMOT elnöke, társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke, tagjai: Antal Emese dietetikus, Dr. Audikovszky Mária lipidológus, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Csongrádi Kata színésznő a KKT elnökségi tagja, Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, G. Németh György, a Napidoktor főszerkesztője, Kovács Györgyné Katalin főszakács Hévíz, Dr. Pados Gyula a MOMOT főtitkára, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára- hiszen minden egyes recept beküldője díjat érdemelne.  Az ételeket pedig érdemes végigkóstolni, hiszen a pályázók figyelembe vették kérésüket, szénhidrátcsökkentett, felesleges kalóriáktól mentes, fogyókúrázók, és diabéteszesek is fogyaszthatják fogásaikat.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ezért is döntött úgy a zsűri, hogy bár idén is 10 versenyzőt jutalmaz meg, az első 3 dobogós helyet hirdeti ki, a többieket kiváló helyezéssel jutalmazza a versenyben.

        A nyertesek március 21- én szombaton, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság XIV. Kongresszus záróakkordjaként vehették át díjaikat. Az első helyezett a Hévízi Szent András Reumakórház felajánlásaként a négycsillagos Hotel Spa Hévízben nyert egy 3 éjszakás wellness hétvégét, a többiek a 77 Elektronika jóvoltából vércukormérőt, a Springmed kiadó jóvoltából pedig könyvet, illetve könyvutalványt vehettek át az oklevél mellé.

        A nyertes receptek rövidesen megjelennek a MOMOT / www.momot.hu/és a Kor Kontroll Társaság/ www.korkontrolltarsasag.hu / portálján.

        Nyertesek:

        1. Kerti Patrik Bende 11 éves Budapest / Fitt meggyes süti

        2. Knap Tícia egyetemista Budaörs / Áfonyás túrógombóc

        3. Papp Károly séf Budapest / Érlelt lazac avokádó salátával

        Kiválóan szerepeltek:

        Witttmerné Tóth Judit Komló /Csicsóka saláta fokhagymás csirkemellel

        Bulla Bianka életmódtréner Budapest / színes zöldségkavalkád

        Magyar Roland blogger Komárno / Rákóczi túrós muffin

        Szabó Ramóna egyetemista Budapest / Francia krémes rakottburgonya

        Hajós Ágnes szakács Siófok / Rozmaringos kacsamell paprikasalsával és édesburgonyával

        Sebők Klára / Karfiol parmezános ropogós pizza

        Kakukné Varga Ágnes Szeged / Hamis húsleves

        Különdíj: Sipeky Csilla Finnország: Csukagombóc hajdinakásával

        (www.vandb.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hgb (haemoglobin)

        Dr. Dobi Gyöngyi

        Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.