Ön is függő, mégpedig cukorfüggő

szerző: Dr. Petke Zsolt - WEBBeteg
frissítve:

Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

Bár a cukor alapvető tápanyagforrásunk – nélküle talán élet sem létezne –, bevitele a szervezetbe nem mindegy, hogyan, mennyire kiegyenlítettem, milyen mennyiségben történik. Elmondhatjuk, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben elfogyasztott cukor intenzív kellemes érzést, feszültségoldást okoz, hiszen (és itt visszaköszönnek a gyermekkori minták) a szülinap fénypontja is a torta elfogyasztása volt. A születésnapi kellemes emlékhez ugyan hozzájárultak még a családtagok, a barátok, a sok ajándék, a megkülönböztetett figyelem is, ezekből viszont később, csupán egyet lehet biztosan visszahozni, egyetlen karnyújtással elővarázsolni: az édességet.

Agykutatók szerint ez a kellemes érzés ugyanolyan, mint egy szeretett baráttal való találkozás, egy szép emlék felidézése, vagy, mint egy sportoló számára az edzés utolsó harmada: boldogságérzéssel, eufóriával tölt el. Ezt az érzést mindannyian vadásszuk, igen, függők vagyunk tőle. Minden cselekvésünk arra irányul, hogy boldogságot szerezzünk magunknak, vagy másnak: ez utóbbitól ugyanis szintén mi leszünk boldogok. Fogyasztáshoz szokott világunkban pedig a legegyszerűbb fogyasztóként eufóriához jutni. Egyszerűbb, mint sportolni, barátokkal találkozni – mivel a barátokban is csalódunk néha, nem? – aktívan tenni azért, hogy a napi eufória-adagunkat bezsebeljük.

Édességfüggő vagyok?
Táplálkozástudományi oldalról a szénhidrátéhséget a hirtelen vércukorszint-csökkenés is kiválthatja, ilyen esetekben komplex szénhidrátok fogyasztását szoktuk javasloni, mert ezek egyenletes vércukrot és egyenletes inzulinkiáramlást biztosítanak. Naponta ötször étkezzen, fontos a tízória és az uzsonna is, az egyenletes vércukorszint biztosításáért.
Másrészt az édességfogyasztás pszichiátriai szemszögből megközelítve egyfajta "jutalmazási mechanizmus", elképzelhetőnek tartom, hogy ezzel próbál örömet okozni magának. Milyen örömforrások érik még az életben? Próbáljon meg ezekre koncentrálni, édességevés helyett közös programokat szervezni családjával, barátaival.
Dr. Csuth Ágnes - WEBBeteg

Függünk-e orvosi értelemben a cukortól?

Az addiktológus szerint akkor áll fent függőség, ha a használó annyira kívánja a „szert”, hogy ezért feladja addigi életét, nem érdeklik a következmények, nem is számol ezekkel. Ilyennel azért ritkán találkozunk.

A mai orvosi megközelítésben olyan káros használatról beszélünk a régi „függőség” helyett, ahol nem a cukor irányít, hanem a használó. Dönthet úgy a fogyasztó, hogy megeszi a tizenkét franciakrémest, de dönthet úgy is, hogy csak egyet eszik. És utána körbefutja a Margitszigetet hetente kétszer: ott talál ugyanis igazi barátokra, sporttársakra, akik a nehéz időkben is mellette állnak, nem a televízió előtt ülnek.

Döntés kérdése csupán az egész és úgy látjuk, hogy a tizenkét franciakrémes vesztésre áll: egyre többen választják koraesti szórakozásként a tévé helyett a Margitszigetet. Igen, a sportfüggők, ha már mindenáron függőségben gondolkodunk. De ha nem szeretsz futni, akkor tollasozz, táncolj, ugrókötelezz, jógázz, főzz, vagyis csinálj bármit, ami kikapcsol, feltölt, feszültséget old és örömmel tölt el. Mindannyiunknak szüksége van ugyanis függőségre, kevésbé megbélyegző orvosi kifejezéssel hobbira, örömteli időtöltésre.

Tovább Győzze le az édesség utáni vágyat!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Petke Zsolt

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.