A vízháztartás egyensúlya - A megfelelő hidratáció fontossága

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Mi történik a folyadék- és elektrolit-háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

Folyadékháztartás a szervezetben - a vízháztartás egyensúlya

Egy felnőtt átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter. Ebből 1-2 liternyi a folyadék formájában felvett víz, a maradékot pedig a táplálékkal, illetve oxidáció során visszük be. Vízleadás tüdőn keresztüli párolgással, verejtékezéssel, székletürítéssel, de legnagyobb mennyiségben a vesén keresztül legalább napi 500-600 ml (átlagosan 1-2 liter) vizelet ürítésével történik.

A víz világnapja
Március 22. a Víz világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Az emberi test körülbelül 50-60%-át víz és ionok (elektrolitok) alkotják. A test teljes víztartalmát befolyásolja az életkor, a nem, a test zsírtartalma. A nők és az idősek szervezetének víztartalma alacsonyabb, mert a zsírszövet aránya náluk magasabb. Az újszülött szervezete 70%, a felnőtté átlagosan 60%, az időseké pedig csak 50% vizet tartalmaz, vagyis a kor előrehaladtával csökken. A folyadék a szervezet folyadéktereiben főként sejteken belül, kisebb részt sejteken kívül található. A sejten kívüli víztér az érpályán belül és a szövetek között oszlik meg. Az vérpályán belüli folyadék a vérplazma, a nyirokerek a nyirokfolyadékot szállítanak. Sejteken belül a nátriumból, sejteken kívül pedig a káliumból van a legtöbb.

A szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását bonyolult idegi és hormonális szabályozó mechanizmusok komplex működésén keresztül. Történik ez annak érdekében, hogy elkerülje a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarainak kellemetlen, esetenként súlyos következményeit.

A folyadékfelvételt elsősorban a szomjúságérzet szabályozza, a szomjúság központ a hypothalamusban van.

A folyadék- és elektrolit-háztartás zavara

A kiszáradás a szervezet folyadékhiányát jelenti. A folyadék mennyiségének csökkenése a vér mennyiségének, ezzel pedig az összes szervünk oxigénellátottságának csökkenését okozza, ezért az egész szervezetet kórosan érinti a folyadékhiány, és ezzel együtt az elektrolitok hiánya. Tünetei lehetnek a:

Súlyosabb esetben hányinger, hányás alakulhat ki; terhelődik a szív: szapora szívverés, vérnyomásesés, szívritmuszavarok, a szív oxigénhiányos állapota, akár szívinfarktus, szívmegállás is előfordulhatnak. Előrehaladott, súlyos esetekben az agyi működés zavarával, eszméletvesztéssel is járhat.

Csecsemőkön besüpped a kutacs, mely a csecsemő koponyájának elülső, középső részén található puha rész, ahol a koponyavarratok találkoznak. A kiszáradt gyermek nyűgös, aluszékony lehet, bőrének rugalmassága csökken.

Különösen nagy mennyiségű folyadékfogyasztás ritkán, de vízmérgezéshez vezethet.

Az elektrolitok mennyisége is eltolódhat mindkét irányba. Alacsony káliumszinttel járhat például vízhajtók szedése, hányás, hasmenés vagy nagyfokú verejtékezés; magas káliumszint veseelégtelenség, folyadékhiány esetén alakulhat ki. Nátrium hiánya fokozott verejtékezéskor, magas nátriumszint pedig például szomjazáskor fordulhat elő.

A megfelelő hidratáció fontossága

Megfelelő, bőséges mennyiségű folyadékbevitelre szüksége van a szervezetünknek a vérkeringés, a vér összetételének biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, a salakanyagok szállításához, a szervezet állandó, belső hőmérsékletének biztosításához.

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is. A folyadékszükségletet a fizikai aktivitás (sportolás, fizikai munka), annak mértéke, intenzitása, hossza, az időjárás, a környezeti tényezők, a kor, a nem és egyéni tulajdonságok (izzadékonyság mértéke) befolyásolja. Az idősebbeknek, a gyerekeknek, a nehezebb fizikai munkát végzőknek, intenzíven sportolóknak vagy meleg időjárás esetén mindannyiunknak nagyobb a folyadékigénye. Magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó állapotok, a hasnyálmirigy-gyulladás, a hashártyagyulladás, a nagy kiterjedésű égési sérülések a kiszáradás veszélyével járnak.

Ez a cikk is érdekelheti Sport és hidratáció

Napi tevékenységünknek, korunknak, időjárásnak megfelelően folyamatosan fogyasszunk tehát minél több, megfelelő mennyiségű folyadékot.

A folyadékbevitel alapját a tiszta víz, ásványvíz jelentse. Ezt tehetjük változatossá egyéb italok, pl. tea, tej, gyümölcslevek, turmixok, kávé, üdítők fogyasztásával. Fontos azonban figyelnünk arra, hogy ezek energiatartalmát vegyük figyelembe étrendünk összeállításánál, ügyelve az energiaegyensúlyra.

Ezt olvasta már? Amikor káros a sok folyadék

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.