Diabéteszes neuropátia: Mi okozza a panaszokat?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A diabeteses neuropátia nem egységes fogalom, különböző klinikai formában jelentkezhet. Kialakulásához metabolikus eltérések (vércukorszint ingadozás), mikrovaszkuláris történések, és gyulladásos folyamatok vezetnek. Mivel a klinikai megjelenési formái eltérőek, ezek kezelése sem egységes.

Kialakulása a diabetes fennállásának idejével és a magas vércukorértékek (hyperglycaemiás periódus) hosszával arányosan nő. Hátterében eltérő mechanizmusok állhatnak, ezek részben az úgynevezett poliol út, a mikrovaszkuláris ischémiás változások és a glikolizációs végtermékek (AGE) felhalmozódása. Azonban nagy valószínűséggel nem csak egy ok állhat a tünetek hátterében, ezek komplex módon befolyásolják az elváltozások kialakulását.

Mi állhat a diabéteszes neuropátia hátterében?

A poliol út esetén a tünetek kiváltója a magas vércukorszint, ami megemeli az idegsejtek glükóz szintjét, ami áttételesen krónikus ischémiához vezet. A mikrovaszkuláris ischémiás változások az ideget ellátó erekben (kapillárisokban) is kialakulnak, törékennyé válnak, az endotél sejtjeik megvastagodhatnak, a neuronok ischémiássá válhatnak és infarktusok alakulhatnak ki. A glikolizációs végtermékek (AGE) felhalmozódásához a krónikus sejten belüli hyperglycaemia (emelkedett vércukorszint) vezet.

Ezek a perifériás idegek körül halmozódnak fel, ami az idegvezetési sebesség csökkenését hozza létre. Bármi is az oka a diabeteses neuropátiának, az érintett idegek eloszlása alapján eltérő módon csoportosíthatjuk azt. Ezek alapján diabeteses polineuropátiáról, proximális diabeteses neuropátiáról, trunkális radikulopátiáról, diabeteses autonóm neuropátiáról, felsővégtagi mononeuropátiáról, kraniális neuropátiáról és hypoglycaemiás neuropátiákról beszélhetünk (Dyck és Giannini felosztása szerint), attól függően, hogy az elváltozások a szervezet mely részét érintik és ezek kialakulásában az emelkedett vagy az alacsony vércukorértékek játszanak-e döntően szerepet. A későbbiekben ezekről és a kezelés lehetőségeiről részletesen szólunk.

A téma cikkei

6/1 A diabéteszes neuropátia
6/2 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
6/3 A diabéteszes neuropátia megelőzése
6/4 A diabéteszes neuropátia kezelése
6/5 Élet diabéteszes neuropátiával
6/6 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

(WEBBeteg - Praful Kerkar MD Diabetic Neuropathy / Medscape alapján)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.