6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség diétát követel. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

A téma cikkei

8/1 A diabéteszes neuropátia
8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

A cukorbetegeknél nagy a kockázata az idegi fájdalomnak és sérülésnek, a diabéteszes neuropátia kialakulásának. Ami először csak egy kis lábzsibbadásnak tűnik, az később súlyos problémát jelenthet a járásban, munkában, és korlátozhatja az aktív életmódot is. A diabéteszes neuropátia mindemellett negatív hatással lehet az emésztésre, a szexuális életre, nehezíti a normális érzékelést. Szerencsére a kiegyensúlyozott étrend segít kezelni az idegi fájdalmat. A megfelelő vércukorszint ellenőrzés megvédheti az idegeket, segít megelőzni a diabéteszes neuropátiát. Függetlenül az Ön által szedett gyógyszerektől, a cukorbeteg diétának minden egyes falattal állandó, és nagyon fontos szerepe van az Ön egészségében.

Étkezzen kiegyensúlyozott étrend szerint

A kiegyensúlyozott étrend tartalmaz szénhidrátot, gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, húsokat és egészséges zsírokat. A kiegyensúlyozott étrend a vércukorszintet a kívánt keretek közt tartja, segít a testsúly megőrzésében, és csökkenti a neuropátia, szívbetegségek és stroke kockázatát.

  • Az alapvető élelmiszercsoportok kínálatából különféle tápanyagdús ételeket és italokat válasszon!
  • Az ideális testsúly fenntartásához a helyes étkezés mellett se feledkezzen meg a testmozgásról!
  • Válasszon rostdús gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát!
  • Fogyasszon naponta két csészényi gyümölcsöt, két és fél csészényi zöldséget!
  • Az elfogyasztott gabonafélék legalább fele legyen teljes kiőrlésű!
  • Csökkentse a telített zsírok és transz-zsírok bevitelét! Helyettük fogyasszon sovány húsokat, baromfit és csökkentett zsírtartalmú tejterméket, halat, dióféléket, növényi olajokat!
  • Sófogyasztását csökkentse napi 2300 mg alá!
  • Végezzen napi 30 perc testmozgást!

Ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem!

Az étkezés kihagyása, majd az azt követő túlevés súlyos vércukor ingadozást okoz. Mivel a neuropátiás idegkárosodás és fájdalom csökkenti az étvágyat és lassítja az emésztést, a többszöri, kisebb étkezés javasolt.

Ráadásul a diabétesz gyógyszerek egy része is a rendszeres, ütemezett étkezés mellett működik a legjobban. Legyen reális, mikor összeállítja a diétáját, mely illeszkedik az életmódjába. A legjobb, ha 3 kis étkezés mellé beiktat 3 egészséges nassolnivalót, hogy egészséges szinten tartsa a vércukrát.

Komplex szénhidrátokat fogyasszon

Az összetett szénhidrátok emésztése lassabb, így nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, mint az egyszerű cukrok. Ráadásul jobban laktatnak, több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, így ezek fogyasztásával kisebb a túlevés veszélye. Az egészséges szénhidrátok közé tartoznak a magvak, gyümölcsök, zöldségek, az alacsony zsírtartalmú tej, barna rizs, bab, lencse, burgonya, kukorica és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Tartsa be az előírt adagokat!

A legtöbb embert sokkhatásként ér, a hivatalos adagok mérete. Egy adag szénhidrát csupán egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, míg egy adag hús mindössze egy kazetta méretével egyezik. Figyelje az élelmiszereken található feliratot, hogy megtudja, miből mennyit tartalmaznak!

Kerülje az alkoholt!

Az alkohol mérgezi az idegeket. A májnak két fő funkciója van: a toxinok eltávolítása a szervezetből, és a szénhidrátot vércukorrá alakítani, amit a szervezet használhat. Az alkoholfogyasztás azonban hátráltatja a máj ez utóbbi funkcióját mindaddig, míg az alkoholt ki nem söpri a véráramból. Mindez vércukorszint ingadozást okozhat.

Amennyiben Ön neuropátiától szenved, még az enyhe (kevesebb mint heti 2 adag) alkoholfogyasztás is súlyosbíthatja a tüneteit (fájdalom, zsibbadás stb.). Alkohol helyett próbálja ki a citromos vagy narancsos vizet, vagy a fűszerekkel ízesített zöldségleveket! Ha valamilyen alkalomból mégis fogyaszt alkoholt, sose igyon éhgyomorra!

Kevesebb zsírt fogyasszon!

A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyon gyakori a túlsúly, pedig a súlyvesztés csökkenti a vércukorszintet, a lábakra nehezedő nyomást és azok fájdalmát, a szívbetegségek és stroke kockázatát. Ne lépje túl a napi 3-5 adag zsírmennyiséget! Ne feledje, hogy egy adag zsír csak 1 teáskanálnyi olívaolaj vagy margarin.

  • Figyelmesen olvassa el a címkét az élelmiszereken! A light ugyanis nem mindig jelenti azt, hogy alacsony zsírtartalmú.
  • Bármennyire is rohanásban van, ne csábuljon el a gyorséttermek kínálatának! Egyetlen gyorséttermi étkezés során akár egyheti zsíradagot is elfogyaszthat!

Pihenjen eleget és élvezze az étkezéseket! Így kisebb a kockázata, hogy a stresszt túlevéssel vezesse le. Higgye el, nem csak Ön, az idegei is jobban fogják magukat érezni!

Tovább Diabéteszes neuropátia és szembetegség

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.