Három fontos lépés a diabéteszes neuropátia kezelésére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben Ön cukorbeteg, talán már tapasztalta az idegi eredetű fájdalmat, melyet diabéteszes neuropátiának neveznek. Egyes tünetek, mint a lábfájdalom, nyilvánvalóak, ám a neuropátia sokkal finomabb jeleit is fontos észrevenni és kezelni.

A kezeket és lábakat érintő zsibbadás, esetleges érzéskiesés a perifériás neuropátia tünetei lehetnek, ám egy sor egyéb probléma (pl. merevedési zavar, hasmenés) mögött is a diabéteszes idegkárosodás állhat. A vércukorszint szigorú ellenőrzésével és kontroll alatt tartásával csökkenthető a neuropátiás szövődmények kialakulásának kockázata. A betegség hátterében ugyanis a tartósan magas vércukorszint áll.

A téma cikkei

6/1 A diabéteszes neuropátia
6/2 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
6/3 A diabéteszes neuropátia megelőzése
6/4 A diabéteszes neuropátia kezelése
6/5 Élet diabéteszes neuropátiával
6/6 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

Tartsa vércukorszintjét ellenőrzése alatt!

Szakértők egyetértenek abban, hogy a diabéteszes neuropátia kezelésének első lépése a vércukorszint szigorú ellenőrzés alatt tartása. Ehhez az alábbiak a leghatékonyabb taktikák:

  • Használjon vércukorszint mérőt! Noha a cukorbetegség szövődményeitől és a neuropátia súlyosságától függően a vércukorszint eltérő lehet, általánosságban elmondható, hogy az ajánlott érték étkezés előtt önkontrollosan mérve 5,5 mmol alatt legyen/l, étkezés után önkontrollosan mérve 7,5 mmol/-l-t ne haladja meg. Kövessen egy dietetikus által összeírt, kiegyensúlyozott diétát, mely vázolja, hogy mikor, miből, mennyit fogyasszon! Bár ezt nem mindig könnyű betartani, ne feledje, minden falat számít!
  • Rendszeresen mozogjon! Napi 30 perc mozgás már segít a vércukorszint csökkentésében, vérnyomás ellenőrzésében.
  • Negyedévente javasolt háziorvosnál vagy a gondozó diabetológusnál ellenőrizni a HbA1C-t. Ennek értékének 6,5-7 százalék alatt kell lennei, a magasabb érték azt jelzi, hogy nagyobb a szem-, vesebetegség és idegi károsodás kialakulásának kockázata.
  • Amennyiben orvosa javasolja az inzulinkezelés elkezdését, mindenképp fogadja el, mert előrehaladott esetekben ez tudja a legbiztosabb anyagcsere-kontrollt biztosítaniazoknál, akik inzulin injekciót használnak a vércukorszint kontrollálása miatt, 64 százalékkal kisebb a neuropátia kockázata.
  • Kezelje a neuropátiát!

Számos lehetőség áll a rendelkezésére a neuropátia tüneteinek enyhítésére:

  • Meleg fürdő és a rendszeres séták sokaknál enyhítik a perifériás neuropátia kellemetlen tüneteit. Viseljen kényelmes cipőt, mely nem szorítja a lábujjakat!
  • Használjon fájdalomcsillapítót! A szájon át szedhető készítmények mellett a lidokainos gélek, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők ajánlottak.
  • Próbálja ki az akupunktúrát
  • Kerülje el a további károsodást!

Miután neuropátiája kontroll alatt van, próbálja megelőzni az idegek további károsodását!

  • Tartsa szoros ellenőrzés alatt a vércukorszintjét!
  • Rendszeresen mozogjon és figyeljen a helyes táplálkozásra!
  • Amennyiben túlsúlyos, fogyjon le, hiszen a súlyfelesleg feleslegesen terheli a lábakat!
  • Szenteljen különös figyelmet a lábápolásnak, hiszen az idegkárosodás itt a leggyakoribb!

(WEBBeteg - Forrás: webmd.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.