Diabétesz - Előzze meg a szövődményeket

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A vércukor egészséges szinten tartása nélkül komoly szövődmények kísérhetik a cukorbetegséget. A magas vércukorszint károsíthatja a szív- és érrendszert, a retinát és a veseműködést.

Bizonyos óvintézkedések napi szintű betartása nélkülözhetetlen a további egészségügyi problémák elkerülése érdekében.

Helyes táplálkozás

A cukorbetegség megállapítása után a kezelő orvos és a dietetikus segítenek egy speciális étrend kialakításában, amely pontosan meghatározza, hogy mely tápanyagokra milyen mértékben van szüksége, illetve melyek azok az élelmiszerek, amelyeket korlátlan mennyiségben, korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem tanácsos fogyasztani.

Gyógyszerek és önellenőrzés

Amennyiben a helyzet megkívánja, az orvos gyógyszereket írhat fel, amelyeknek a beszedését az utasításoknak megfelelően kell megvalósítani. Emellett folyamatosan ellenőrizni kell a vércukorszintet, a koleszterin és a vérnyomás mértékét, a mért eredményekről pedig érdemes naplót vezetni. Tanácsos a végtagok folyamatos átvizsgálása. Intő jel lehet a sérülések, a hólyagok, a duzzanatok, a bőrpír vagy a sérült körmök észlelése.

Testmozgás és személyes higiénia

A fizikai erőnlét javítása és megőrzése érdekében minimum napi félóra testmozgás beiktatása szükséges. A kezelő orvos segít a beteg személyiségének és állapotának leginkább megfelelő mozgásforma kiválasztásában. Érdemes a szájápolási higiéniára kitüntetett figyelmet fordítani, a rendszeres fogmosás mellett ajánlott a fogselyem esetenkénti beiktatása is. Az egészség megőrzése szempontjából mindenképp tanácsos a dohányzás mellőzése.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, endokrinológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.