• Diabéteszes neuropátia: A fájdalom leküzdése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diabéteszes neuropátia által okozott idegi fájdalom igencsak megviseli érzelmileg a beteget és a családtagokat is, hiszen egy krónikus fájdalommal küzdő emberrel nehéz együtt élni. A beteg érezhet dühöt, csalódottságot, bűntudatot, magányt.

    Ugyanakkor reményt és optimizmust is érezni kellene, mert bár a krónikus fájdalommal való együttélés nem könnyű, a megfelelő kezelés enyhet ad rá. Néha egyszerűen már annyi is javít az életminőségen, ha megtörjük a fájdalom ciklusát, hiszen ezáltal a beteg visszatérhet a normális életbe.

    Az antidepresszánsok és a pszichoterápia segíthet leküzdeni a beteg depresszióját

    Az antidepresszánsok kettős feladatot látnak el, mivel nem csak a beteg depresszióját, de fájdalmát is enyhítik. Használat előtt mindenképpen beszéljen orvosával, mert bár nagyon sok antidepresszáns jótékony hatású, némely súlygyarapodást és a diabétesz romlását okozhatja.

    A pszichoterápia is hasznos lehet a beteg depressziójának kezelésére. A terapeutával történő beszélgetés segíthet azonosítani azokat a problémákat és eseményeket a beteg életében, melyek hozzájárultak a depresszió kialakulásához. Mindez segít a probléma megoldásában, illetve abban, hogy visszanyerje az ellenőrzést az élete felett, újból élvezze azt.

    Hirdetések
      A téma cikkei

    8/1 A diabéteszes neuropátia
    8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
    8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
    8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
    8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
    8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
    8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
    8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

    A cukorbetegséggel és az idegi fájdalommal kapcsolatos érzelmekkel való megbirkózásban az alábbi taktikák is segíthetnek:

    • Tanuljon meg relaxálni! Próbálja ki a mély légzést és egyéb relaxációs technikákat is!
    • Elérhető célokat tűzzön ki maga elé! Ne essen túlzásokba azokon a napokon se, mikor jobban érzi magát!
    • Gondolkodjon pozitívan!
    • Szakítson időt a stresszkezelésre! Mozogjon és relaxáljon minden nap! A testmozgásra és a pihenésre is nagy szüksége van!
    • Csatlakozzon egy klubhoz, támogató csoporthoz, ahol megoszthatja érzéseit a többiekkel!
    • Ne fogyasszon alkoholt! A fájdalom gyakran megzavarja az alvást, akárcsak az alkohol.
    • Szokjon le a dohányzásról! Kutatások igazolják, hogy a dohányosoknál nagyobb a fájdalom kockázata, ugyanakkor a dohányzás rontja a perifériás neuropátiát!

    Intim kapcsolat diabéteszes neuropátiával

    A krónikus fájdalom megnehezíti az intim kapcsolatokat. Lehet, hogy félelmei vannak a szexualitással kapcsolatban – fél az elutasítástól, a fájdalmas szextől. A diabéteszes neuropátia hatással lehet a szexuális funkcióra is, ezért előfordulhat, hogy attól tart, nem fog tudni teljesíteni. Mindezek ellenére fontos, hogy intim kapcsolatban maradjon szerettével. Egy egészséges, bensőséges kapcsolat minden szempontból pozitív hatással lehet az életére.

    Szakítson időt az intimitásra! A krónikus fájdalom ellenére is lehet hosszú, kielégítő kapcsolata. Az őszinte kommunikáció az első lépés a bensőséges kapcsolat kialakításában. Szakítsanak időt arra, hogy kettesben legyenek! Beszéljen az érzéseiről, arról, mi az, ami jó, és mi az, amire szüksége van. Üljenek be egy kád vízbe együtt, beszélgessenek séta közben, vagy csak ölelkezzenek. Ha ezek után továbbra is szexuális zavarokkal küzd, keressen fel egy szakembert.

    Mindemellett fontos, hogy olyan dolgokat csináljanak együtt, mely mindkettőjüket érdekli. A közös hobbi vagy önkéntes tevékenység sokat segít abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Legyen nyitott az új tevékenységekre is, melyet megoszthat szerettével!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Depresszió kvíz

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA