• A diabéteszes retinopátia kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A cukorbetegség optimális terápiájával a retinopátia kialakulása megelőzhető vagy legalább elérhető, hogy a szemproblémák ne súlyosbodjanak tovább.

    A legfontosabb a vércukorszint beállítása, és tartósan optimális szinten tartása. Ezáltal elkerülhető a diabéteszes retinopátia kialakulása, illetve már fennálló betegség esetén annak tovább súlyosbodása. 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél a HbA1c-értéket 6 (normál) és 7 százalék között kell tartani. A HbA1c-értéknek 1-es típusú diabétesz esetén is lehetőleg a normálérték közelében kell lennie.

    Hirdetések

    Az alapszabály 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára a következő:

    • 1 egység normál inzulin ill. gyorsan ható analóg inzulin a vércukorszintet 40mg/dl (2,2 mmol/l) körüli értékre csökkenti.
    • 10 g szénhidrát a vércukorszintet 40mg/dl (2,2mmol/l) körüli értékre növeli.

    Ezt a szabályt azonban egyénhez kell igazítani, mivel a cukorbetegek inzulinérzékenysége különböző, és befolyásolják olyan tényezők, mint a láz, a fizikai megterhelés, vagy a folyadékvesztés.

    Rizikófaktorok kezelése

    Vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek hozzájárulnak a diabéteszes retinopátia kialakulásához, ezeket kezelni kell:

    • A vércukorszintet gyógyszeres kezeléssel normál értékre kell beállítani.
    • A diabéteszes vesebetegség kezelése szükséges a vérnyomás-emelkedés elkerülése miatt is.
    • A megemelkedett vérzsírszintet diétával és/vagy gyógyszerekkel kell csökkenteni.
    • Meg kell próbálni leszokni a dohányzásról.

    A diabéteszes retinopátia kezelésére hatékony gyógyszeres megoldás még nincs. Az ACE-gátlók azonban megakadályozhatják, illetve lassíthatják a betegség súlyosbodását.

    Forduljon szemész szakorvoshoz!

    Ha a diabéteszes retinopátia már előrehaladott állapotú, a szemész különböző kezelési lehetőségek közül választhat:

    1. Lézerterápia

    Diabéteszes retinopátia

    A diabéteszes retinopátia egy cukorbetegségben szenvedőknél előforduló szembetegség. A tartósan magas vércukorszint a cukorbetegek érrendszerének elváltozásaihoz vezet. Ez a változás az ideghártya (retina) parányi ereit is érinti. Az üvegtest mögött elhelyezkedő retina sejtjeinek vérellátottsága az erek elváltozásai miatt már nem megfelelő, a károsodott érfalakból folyadék, néha vér is kiléphet. Bővebben a diabéteszes retinopátiáról>>

    Helyi érzéstelenítésben végzik, és teljesen fájdalommentes. A lézerrel a retina kórosan elváltozott területeit „elégetik” (koagulálják). Ennél az eljárásnál négy-hat héten keresztül többszöri kezelés szükséges. A lézerterápia a retinopátia súlyosbodását lassíthatja. Körülbelül az estek 50%-ában a látásélesség a jelenlegi szinten marad. A kezelés mellékhatásaként a látótér korlátozódhat, illetve szürkületkor vagy sötétben látászavarok léphetnek fel. Esetenként folyadék kerülhet a retinába (ödéma alakulhat ki), vagy súlyosbodhat egy már meglévő ödéma. A mellékhatások ellenére a lézerterápia megakadályozhatja a látás elvesztésének fenyegető veszélyét.

    2. Vitrectomia

    Ennél az eljárásnál a szemész eltávolítja az üvegtestet, és helyét egy tiszta folyadékkal tölti ki. Ez a diabéteszes retinopátia előrehaladott stádiumában szükséges, azaz az üvegtestben történő bevérzések, vagy retinaleválás esetén.

    Néhány jó tanács a betegségben szenvedőknek

    Figyeljen oda arra, hogy vércukorszintjét állandóan az optimális szinten tartsa! Csak így kerülhetők el a késői komplikációk, mint amilyen a retinopátia, illetve így késleltethető a szembetegségek súlyosbodása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Rendszeresen járjon szemész szakorvoshoz! Más, cukorbetegek számára fontos vizsgálatok elvégeztetésére is szüksége lesz. Az orvosok a betegség állapotát ellenőrizni tudják, felügyelik kezelését és –amennyiben szükséges- változtathatnak a terápián.

    Tudjon meg minél többet a betegségről! Szerezzen olyan információkat, amelyek fontosak a betegség kontrollálásához. Minél többet tud a betegségről, annál egyszerűbben tudja majd kezelni.

    A retinopátiában szenvedők szemeiben a retina erei szétpukkanhatnak, és bevérzések keletkezhetnek. Kerülje az erős fizikai megterhelést! Hagyjon fel az olyan sportokkal, amelyeknél a fej ütéseknek lehet kitéve, mint pl. a box vagy más küzdősportok esetében.

    A cukorbetegség korai felismerése különösen fontos, mindenekelőtt a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára. A diabéteszt ugyanis gyakran csak akkor fedezik fel, amikor már a következményeként fellépő problémák jelentkeztek.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    Dr. Vajda Orsolya

    A szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot.

    Élet inkontinenciával

    WEBBeteg - M. J.

    Rendelkezésre állnak olyan terméktípusok, amelyek segítségével teljes élet élhető.

    A diabéteszes retinopátia okai és...

    A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok...

    A hirtelen kialakuló zavartság okai

    A hirtelen kialakuló zavartság olyan ijesztő tünet, melyet minden esetben érdemes komolyan venni, és a lehető leggyorsabban felderíteni a...

    A diabétesz szövődményei: a...

    Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

    Az inzulinkezelésről általában: a...

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek...

    A diabéteszes retinopátia és tünetei

    A diabéteszes retinopátia egy szembetegség, amely cukorbetegségnél alakulhat ki. A diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) a felnőtt...

    Csaknem minden harmadik cukorbeteget...

    Majdnem minden harmadik cukorbetegnél tapasztalhatóak az úgynevezett diabéteszes retinopátia tünetei – állítja egy új tanulmány. Mi...

    A diabéteszes neuropátia

    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem...

    A perifériás neuropátia kezelési...

    Keresse fel orvosát rendszeresen, ha Ön cukorbeteg, vagy az immunrendszere károsodott, illetve azonnal forduljon orvoshoz, ha valamilyen szokatlan...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA