A diabéteszes retinopátia okai és típusai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek hozzájárulnak a retinopátia kialakulásához és a betegség súlyosbodásához. Melyek ezek?

Mitől alakulhat ki diabéteszes retinopátia?

Mint említettük, a betegség kialakulásának elsődleges oka a nem megfelelően kezelt cukorbetegség. Emellett vannak még egyéb rizikófaktorok is, amelyek például a következők lehetnek:

Milyen típusai vannak a diabéteszes retinopátiának, és ezek hogy alakulhatnak ki?

1. Nem proliferatív diabéteszes retinopátia

Az érfalak különböző, a diabétesz miatt bekövetkezett változásai, pl. az érfalak fehérjék hatására történő „elcukrosodása” következtében először is a retina vérellátottsága csökken. Az ereken kidudorodások jelennek meg (mikroaneurizmák), amelyek kipukkannak, és bevérzéseket okoznak a retinán.

Később a diabéteszes retinopátia ezen formájánál folyadék, zsír és fehérje kerül a retinára a törékeny érfalakból. Így szövetközti folyadék gyülemlik fel (ödéma), és zsírlerakódás alakul ki. Ezek a jelenségek a retinára korlátozódnak, és többnyire semmilyen tünetet nem okoznak, amíg a sárgafoltot, az éles látás helyét (macula) nem érintik.

2. Proliferatív diabéteszes retinopátia

Ha a betegség előrehaladott állapotban van, érburjánzás (proliferáció) következik be, ezek az erek a rossz vérellátást igyekeznek ellensúlyozni. Mivel szintén károsodottak, ezek is könnyen kipukkannak. Az új erek az üvegtestbe nőnek, amiben ezáltal bevérzéseket okozhatnak, és hirtelen látásromlás következik be.

A diabéteszes retinopátia ezen típusánál az érdaganat egy további komplikációját jelenti a retinaleválás. Ha a daganat a szivárványhártyát (írisz) is eléri, ritka esetben a szem magas belső nyomásával járó zöld hályog (neovaszkularizációs glaukóma) kialakulását vonja maga után. A diabéteszes retinopátia gyakran a látóképesség tartós korlátozódásához vezet.

3. Diabéteszes makulopátia

A retinopátiának ez a típusa a makula károsodását okozza, ami az éles látás helye. A rossz vérellátás és a víz felgyülemlése (ödéma kialakulása) miatt a látósejtek a látás szempontjából legfontosabb helyen halnak el. Így azonnali kezelés nélkül a látás súlyosan károsodhat.

A nem proliferatív és proliferatív típus egyben stádiumbeosztás is, melyek közt az átmenet folyamatos a betegség súlyosbodásával. Makulopátia bámely stádiumban kialakulhat.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de, Diabetische Retinopathie (DocCheck Flexikon)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.