A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

A téma cikkei

8/1 A diabéteszes neuropátia
8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

A diabéteszes neuropátia érinti a fájdalomérzékelő idegeket, valamint a vegetatív idegrendszert. A betegség a diabéteszben szenvedők 60-70 százalékát érinti, de leggyakrabban csak miután a betegség már 25 éve tart.

A diabéteszes neuropátia hatása a vegetatív idegrendszerre

A vegetatív idegrendszer része a perifériás idegrendszernek, amely ellenőrzi az emésztést, a légzést és szívfrekvenciát, a vizelést és a szexuális izgalmat.

Az emésztési folyamat során a vegetatív idegrendszer szabályozza a gyomor motilitását, a gyomorsavtermelést, valamint az emésztőrendszer mirigyeit.

A diabéteszes autonóm neuropátia általában több rendszert érint egy időben, így az emésztési zavarok mellett gyakran jelentkezik szív-és érrendszeri megbetegedés, vizelettartási-és szexuális diszfunkció.

Nyelési nehézségek a diabétesz következményeként

A vegetatív idegrendszer által ellenőrzött simaizom sejtek hullámmozgással juttatja az ételt a nyelőcsőből a gyomorba. Amennyiben a nyelőcső simaizom sejtjei sérülnek, az nyelési nehézséget okozhat. Továbbá ha a nyelőcső záróizom is érintett a bajban, az gyakori gyomorégéshez vezethet.

A cukorbetegek gyomorpanaszai

A vegetatív idegrendszer legnagyobb idege, a vagus ideg szabályozza a gyomor mozgását. A nyelőcsőhöz hasonlóan itt is a simaizom mozgatja az ételt a gyomorból a vékonybélbe.

Ha a vagus ideg idegszálai sérülnek, a gyomor kiürüléséhez szükséges idő jelentősen megnő. Ezt az állapotot gastroparesisnek nevezik.

A régóta cukorbetegségben szenvedők mintegy fele tapasztal gastroparesist. Ennek tünetei a hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étvágytalanság és a fogyás.

Hasmenés, székrekedés

A diabéteszes neuropátia a vastagbelet is érinti, és székrekedést vagy hasmenést, valamint széklet inkontinenciát okozhat. Jellemzően a hasmenés és a székrekedés előfordulása váltakozva jelentkezik.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.