Mániás depresszió? - Az orvos válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Mániákusan ragaszkodom dolgokhoz (szerelem, egyes tárgyak, meggyőződések). Olykor pedig nagyon magam alatt vagyok, de annyira, hogy szinte mindig felmerül akár az öngyilkosság kérdése is. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mániás depresszió?
"Meglehetősen hangulatember vagyok, és néha számomra is ijesztő megnyilvánulásaim vannak. Mániákusan ragaszkodom dolgokhoz (szerelem, egyes tárgyak, meggyőződések). Olykor pedig nagyon magam alatt vagyok, de annyira, hogy szinte mindig felmerül akár az öngyilkosság kérdése is. Egyszer már próbálkoztam gyógyszerekkel is, de az lett a vége, hogy tizenkét óra alvás után felkeltem... Elmentem a lítiumszintet megnézetni, mivel tudom, hogy ennek valamiféle köze van a mániás depresszióhoz, viszont az Ön segítségét szeretném kérni, ugyanis nem szedek gyógyszert, és ez egy terápiás érték, tehát elvileg annak van ez az érték kitalálva, aki lítiumtartalmú gyógyszert szed? Az én eredményem: 0,26. Akkor most beteg lennék? Mit jelent ez?"

Tisztelt Kérdező!

Mániás depresszió esetében a páciensnél előfordulnak mániás és depressziós tünetek egymás után. Lehetséges, hogy ezek a panaszok ritkán vagy gyakrabban is váltják egymást. A mániára jellemző a felfokozott hangulat, aktivitás, kevés alvás, túlzott magabiztosság.

A depresszió tünetei között a lehangoltság, rossz közérzet, alvásproblémák, étvágy megváltozása, halállal, öngyilkossággal való foglalkozás szerepel. Bizonyos meggyőződésekhez, tárgyakhoz való ragaszkodás önmagában nem kóros, csak ha az már irracionálissá válik, megnehezíti az illető életvitelét.

Mániában, mániás depresszióban szükséges a lítium gyógyszerként való alkalmazása. Ilyenkor szükséges a terápiás vérszint ellenőrzése, egyrészt a hatékonyság eléréséhez, másrészt, hogy elkerüljük a túladagolást, mely tüneteket 2,0 mmol/l felett okoz.

A terápiás dózistartomány 0.5-1.2 mmol/l között van, de egyéni eltérések lehetségesek. Bizonyos egyidejűleg szedett gyógyszerek emelhetik a vérszintet (nonszteroid típusú gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők egyes fajtái), ezért ilyenkor fokozott ellenőrzés szükséges.

Egyébként a lítium előfordul táplálékainkban (hal, tejtermékek, tojás, krumpli, zöldségek, víz), de csak akkor van szükség vérszintellenőrzésre, ha mérgezés gyanúja áll fenn. Pélául ha arra gyanakszunk, hogy az ívóvízbe túlzott mennyiségben került lítium (akkumulátorok, elemek tartalmazzák). Egyébként nem indokolt az ezirányú laborvizsgálat.

A gyógyszerszedés nélküli normál érték valóban 0.01 mmol/l-nél nem szokott több lenni. Amikor szedett gyógyszereket, akkor nem volt közöttük lítiumtartalmú, nem azután történt a laborvizsgálat?

A lítium kiürülése vesén keresztül történik, ezért bizonyos vesetebetegségek csökkenthetik a kiürülés gyorsaságát, illetve a fent leírt gyógyszerek hatására is emelkedhet a vérszint. Gyanú volt mérgezésre? Miért történt a vizsgálat? Laboreltérések esetén mindig szükséges az ismétlés, a vizsgálatot kérő orvos ezt megteszi.

Javaslom háziorvos felkeresését a testi panaszok és újabb vérvétel végett. Ezután pedig keressen fel pszichiátert a felsorolt panaszai miatt, lehetséges, hogy terápiát kell indítaniuk.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.