"Depresszió vagy más?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Esténként rosszullétek szívdobogásérzés, izzadás, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Később jöttek a nappali rosszullétek..." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Depresszió vagy más?

"32 éves nő vagyok, a nyár elején kezdődtek problémáim. Esténként rosszullétek, szívdobogásérzés, izzadás tört rám, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Augusztusban elmentem mell ultrahangra, mivel fájdalmas csomókat ézeztem a bal mellemben. Több cisztát találtak, egyre azt mondták jóindulatú daganat. Elküldtek mintavételre, de nem vettek mintát, mivel a mammográfiás és új ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy az is ciszta, csak nagyobb mint a többi: 1,5x0,8 mm. A nappali rosszullétek ezután jöttek. Fejem bal oldalán és a nyakamon zsibbadást és nyomást érzek, fülem, halántékom, állam, szájpadlásom, mindenem zsibbad és bizsereg. Szédülök és bizonytalan vagyok. Háziorvos Xanax szedését javasolta, ami egy rövid ideig enyhíti a rosszullétet, de nem mulasztja el. Másfél hete megfázással küszködök amiből nehezen gyógyulok, emellett begyulladt balodalon az alsó ínyem is. Kérem, segítsen!"

Kedves Kérdező!

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
Figyelmeztető jelek >>

A rohamokban jelentkező szívdobogás érzés, izzadás, mellkasi nyomás, zsibbadás lehetnek pánikbetegség tünetei. Azonban ez a diagnózis csak a szervi eltérések kizárása után lehetséges.

A megterhelő események (betegség, meddőség) okozhatnak ilyen szorongásos állapotot. Ugyanakkor a fej-nyak-száj féloldali panaszai neurológiai problémára is utalhatnak.

A megfázás valószínűleg átmeneti, ínygyulladást azonban számos eltérés okozhat (vírusok, baktériumok, hormonális eltérések).

A pánikbetegség és tünetei

A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei >>

Először háziorvosánál kellene jelentkeznie egy alapos testi- és laborvizsgálatra, majd szükség lenne neurológiai kivizsgálásra. Amennyiben organikus eltérés nem igazolódik, keressen fel pszichiátert.

A pánikbetegség gyógyszeres terápiája antidepresszáns gyógyszerek szedését jelenti, a Xanax csak rövidtávon oldja a szorongásos panaszokat. Emellett pszichoterápia is indokolt, amennyiben pszichiátriai kórkép igazolódik.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.