• "Depresszió vagy más?" - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Esténként rosszullétek szívdobogásérzés, izzadás, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Később jöttek a nappali rosszullétek..." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Depresszió vagy más?


    "32 éves nő vagyok, a nyár elején kezdődtek problémáim. Esténként rosszullétek, szívdobogásérzés, izzadás tört rám, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Augusztusban elmentem mell ultrahangra, mivel fájdalmas csomókat ézeztem a bal mellemben. Több cisztát találtak, egyre azt mondták jóindulatú daganat. Elküldtek mintavételre, de nem vettek mintát, mivel a mammográfiás és új ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy az is ciszta, csak nagyobb mint a többi: 1,5x0,8 mm. A nappali rosszullétek ezután jöttek. Fejem bal oldalán és a nyakamon zsibbadást és nyomást érzek, fülem, halántékom, állam, szájpadlásom, mindenem zsibbad és bizsereg. Szédülök és bizonytalan vagyok. Háziorvos Xanax szedését javasolta, ami egy rövid ideig enyhíti a rosszullétet, de nem mulasztja el. Másfél hete megfázással küszködök amiből nehezen gyógyulok, emellett begyulladt balodalon az alsó ínyem is. Kérem, segítsen!"
    Hirdetések

    Kedves Kérdező!

    A depresszió tünetei


    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
    Figyelmeztető jelek >>

    A rohamokban jelentkező szívdobogás érzés, izzadás, mellkasi nyomás, zsibbadás lehetnek pánikbetegség tünetei. Azonban ez a diagnózis csak a szervi eltérések kizárása után lehetséges.

    A megterhelő események (betegség, meddőség) okozhatnak ilyen szorongásos állapotot. Ugyanakkor a fej-nyak-száj féloldali panaszai neurológiai problémára is utalhatnak.

    A megfázás valószínűleg átmeneti, ínygyulladást azonban számos eltérés okozhat (vírusok, baktériumok, hormonális eltérések).

    A pánikbetegség és tünetei


    A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
    A pánikbetegség és tünetei >>

    Először háziorvosánál kellene jelentkeznie egy alapos testi- és laborvizsgálatra, majd szükség lenne neurológiai kivizsgálásra. Amennyiben organikus eltérés nem igazolódik, keressen fel pszichiátert.

    A pánikbetegség gyógyszeres terápiája antidepresszáns gyógyszerek szedését jelenti, a Xanax csak rövidtávon oldja a szorongásos panaszokat. Emellett pszichoterápia is indokolt, amennyiben pszichiátriai kórkép igazolódik.

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    A fejlődés 1 éves korig általában a szokottnak megfelelő, ekkor azonban megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja.

    Az életmód gyógyszer a depresszióban

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.