• Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

    A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2,5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.

    A önkitöltős tesztek java része ezeknek a tüneteknek a meglétére kérdez rá, vagyis jellemző-e a levert hangulat, örömtelenség, érdeklődés beszűkülése, aktivitás és kezdeményezőkészség csökkenése, alvás, étvágy, szexuális vágy megváltozása, figyelmetlenség, esetleg feledékenység, gondolkodás negatív irányú változása (bűntudat, csökkentértékűség érzése, fokozott aggódás, halálvágy).

    Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?


    A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak. Főbb tényezők >>

    A tünetek számának és súlyosságának függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depresszióról beszélünk.

    Amennyiben ezek a tünetek legalább két hete fennállnak, és a korábbi  magatartás megváltozásaként jelennek meg, érdemes komolyan venni. A testi okok kizárása (mint pl. pajzsmirigy alulműködés) céljából szükség lehet labor, vagy egyéb szakorvosi vizsgálatra is.

    Nem mind depresszió, ami annak látszik

    Magyarországon ma 200-250 ezer beteg szenvedhet hasonló tünetektől. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról, mert tünetei inkább testi betegségekre hasonlítanak, vagy túlterheltséggel, stresszel, munkahelyi és családi problémákkal magyarázza, holott elképzelhető, hogy épp a depressziója miatt nem tud megbirkózni gondjaival.

    Hirdetések

    Nem elmebetegség

    Tévhit, hogy a depresszió „elmebetegség”! Magyarul kedélybetegségnek nevezhetjük. Kialakulásában több tényező játszik szerepet. A depressziós epizódot gyakran valamilyen negatív életesemény provokálja. Mindenképp nagyobb figyelmet érdemelnek azok, akiknek hajlama van a kedélybetegségre (családi halmozódás), vagy rosszabb a stressz megküzdő képességük.

      Alternatív gyógymódok


    Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy beszélje meg orvosával, mielőtt szedni kezdené őket.

    Mivel a depressziós állapot  zárkózottsággal, döntési nehézséggel- képtelenséggel is járhat, emiatt fontos a közelálló személyek támogatása, segítség nyújtása a mielőbbi kezelés megkezdéséhez. Ne mondjuk, hogy „Szedd össze magad, csak akarni kell!”, mivel a betegségre nem hat az akaraterő. Ezzel ugyanis csak fokozzuk a beteg elégedetlenségének érzését, ami tovább mélyíti az önvádolást és így a depressziót.

    Arra kell felhasználni a beteg akaratát, hogy elfogadja a szakszerű segítséget, és elviselje ezt az állapotot, amíg a gyógyszer(ek) hatása (2-4 hét) jelentkezik. Tapasztalat, hogy a nők könnyebben kérnek segítséget, mint a férfiak, akik sokszor szégyellik eme „gyengeségeket”. A depressziós férfira az eltúlzott cselekedetek, az agresszivitás, a tolerancia hiánya jellemző. Ebből kifolyólag a férfiak öngyógyításba fognak, vagyis kábító hatású szerekhez nyúlnak (alkohol, drog), illetve esetükben az öngyilkosság is sajnos gyakrabban fordul elő.

     Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez


    • Rendszeresen keresse fel orvosát, hogy orvosa folyamatosan követni tudja az állapotát és gyógyszerelését ahhoz igazíthassa!
    • Az előírást pontosan betartva szedje gyógyszereit! Az Ön számára legjobb gyógyszer megtalálásának akkor van esélye, ha maximálisan követi orvosa előírását. Lehetséges, hogy néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az eredményt észlelje. Akkor is folyamatosan szedje tovább gyógyszereit, ha már jobban érzi magát.
    • Ne izolálódjon! Próbáljon meg részt venni a normális tevékenységekben.
    • Gondoskodjon magáról! Táplálkozzon egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. A mozgás nemcsak segít megőrizni kondícióját és egészségét, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt és hozzájárul ahhoz, hogy Ön ellazuljon.
    • Kerülje az alkohol és a marihuána használatát, depresszióban lassítja a gyógyulást.
    • Kérje orvosa vagy egy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesse, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyéhez közel!

    Gyógykezelés: forduljunk bizalommal orvosunkhoz

    A depresszióra is igaz, hogy minél előbb fordul valaki szakemberhez, annál gyorsabban javulhat ez az állapot. A kezelésben egyaránt szerepe van a gyógyszereknek és a pszichoterápiás módszereknek, kombinált alkalmazásuk sokkal eredményesebb, mint bármelyik önmagában. A depresszió gyógyulása nem egyik napról a másikra történik, így mind a páciens, mind az orvos, mind a környezet részéről türelmet igényel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sikeres kezelés fontos tényezője, hogy a páciens minden érzését, tapasztalatát és aggodalmát megossza kezelőjével. A kezelés időtartamát a depresszió formája, súlyossága, fennállásának ideje, esetleges társuló betegségek is befolyásolják, ezért a terápia mindig személyre szabott. Fontos tudni, hogy a hatásos gyógyszert a javulás (tünetmentesség elérése) után is kell szedni ahhoz, hogy csökkentsük a visszaesés kockázatát. Érdemes szem előtt tartani, hogy a terápiától legfeljebb olyan mértékű javulás várható, ami a betegség kialakulása előtt volt!

    (WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    D-vitamin teszt

    WEBBeteg

    Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy Önt fenyegeti-e D-vitamin-hiány.

    A cirkadián ritmus felborulásának...

    Egyfolytában fáradt, napközben majd leragadnak a szemei, pedig kialudta magát? Folyton elnyűtt és szorong? Valószínűleg felborult a...

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az...

    Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba...

    A depresszió alternatív kezelési...

    Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy a gyógyszerekkel történő lehetséges kölcsönhatásuk miatt...

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel...

    A depresszióról részletesen - Mikor...

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az...

    Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és...

    A kúszóhártya, kúszóhályog - avagy a...

    A kötőhártya két leggyakrabban előforduló degenerációja a pinguecula és a pterygium. A pinguecula egy sárgás folt vagy dudor a...

    Foglalkozás-egészségügy: mit kell tudni...

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló csak olyan feladatra alkalmazható, ami az egészségére, a testi alkatára és...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.