Kisállatokkal a depresszió ellen

KamaszPanasz
megjelent:

A pszichológusok nem véletlenül állítják, hogy a lakásban, ház körül tartott kisállatok jó hatással vannak a testi-lelki egészségre. Nyilvánvalóan nem tudják megszüntetni a depresszió tüneteit, viszont jótékony hatásuk az enyhe vagy közepes depressziós betegek nagy százalékánál egyértelműen tapasztalható. Hozzájárulnak a jobb közérzethez, a jobb alváshoz.

Hogyan is görbülhetne sírásra a szánk, ha hazaérkezésünkkor kutyusunk eszeveszett farkcsóválással jelzi jöttünk iránt érzett örömét? Az sem véletlen, hogy Amerikában például sok pszichológus kisállatot tart a rendelőjében, hogy könnyebb legyen áttörni a falat közte és a hozzá érkező gyerekek között.

A feltétel nélküli szeretet mellett az állat a magány érzését is háttérbe szorítja. A depresszió kísérő tüneteként jelentkező visszahúzódó magatartásra is hatással vannak. Sok ember számára a házi kedvenc az egyetlen közeli hozzátartozó, hű társ, akihez szólni tud. Az állat közelsége elvonja a figyelmet a gazdi problémájáról.

Mivel állatot tartani bizonyos kötelezettséggel jár, gondoskodni kell az etetésről-itatásról. El kell látni egy másik élőlényt is, így a depressziós hangulat kevésbé tud eluralkodni. Egy kutyus például igényli a rendszeres sétát is, így teremtve gazdája számára kitűnő alkalmat társas kapcsolatok kialakítására, ismerkedésre. Sőt, a stressz is csökken egy-egy simogatás, játék hatására.

A legújabb kutatások szerint

  • A 25 és 40 év közötti Kínában élő női kutyatulajdonosok általános egészségi állapota jobb, mint az állatot nem tartóké. Az állattartók többet mozognak, jobban alszanak, jobb a közérzetük, kevesebbszer betegek, ritkábban keresik fel a háziorvosukat.
  • Az állat kitűnő lehetőséget kínál a kapcsolatteremtésre. Az állatot tartó emberek gyakrabban beszélgetnek a szomszédokkal is.
  • Az állattartás jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra. Egy vizsgálat eredménye szerint az állattartók vérnyomása és koleszterinszintje alacsonyabb volt az egyedül élő emberekéhez képest.

Terápiás állatok, házikedvencek, a lélek gyógyítói

Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre is pozitívan hat. Lássuk, hogyan segítik ma a betegek gyógyulását! Terápiás állatok, házikedvencek, a lélek gyógyítói

Nem csak kutya

Ha háziállatról van szó, nem kell feltétlenül kutyára vagy macskára gondolni. Egy papagáj is kitűnő társ lehet, egy angol kutató szerint különösen a középkorú nők számára, ahol a gyerekek kirepültek a családi fészekből. Idősebb emberek esetén beszédtémát ad az állat, a vele való foglalatoskodás miatt a gazdi újra fontosnak érezheti magát.

Ha háziállatról van szó, mindenféle házban, ház körül tartható állat szóba jöhet. Akár az akváriumot is érdemes tartani: egy 20 évvel ezelőtt végzett vizsgálat szerint már pusztán a halak megfigyelése is csökkenti az izomfeszülést és a pulzusszámot.

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.