• Heti 1 óra testmozgás is csökkenti a depresszió kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kanapélakóknak érdemes megjegyezniük, hogy egy új kutatás szerint csupán heti egy óra bármilyen fizikai aktivitás is csökkentheti a depresszió hosszú távú kockázatát.

    A norvég kutatás eredményeit az American Journal of Psychiatry szakfolyóirat októberi kiadása közölte. 

    Az eredmények 34 000 felnőtt bevonása során végzett norvég felmérés elemzéséből származnak. A felmérés a résztvevők testedzési szokásait, valamint a depresszió és a szorongás kockázatát vizsgálta. 

    Teszt Vajon a tünetei már depresszióra utalnak?

    Közel a felére csökkenthető a depresszió kialakulásának esélye

    Az adatok alapos áttanulmányozása után brit, ausztrál és norvég elemzők arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik hetente csupán egy órát mozogtak, a testedzés intenzitásától függetlenül a depresszió 44%-kal alacsonyabb kockázatával kellett szembenézniük a több mint egy évtizedes követés során azokhoz képest, akik egyáltalán nem mozogtak. 

    Hirdetések

    A tanulmány kulcseredménye, hogy látszólag még ez a kevés rendszeres mozgás is védelmet nyújt a jövőbeni depresszióval szemben. – állítja a tanulmányt szerző Samuel Harvey, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem (New South Wales Egyetem) Pszichiátriai Tanszékének adjunktusa.

    Ez a cikk is érdekelheti Milyen betegségekkel áll összefüggésben a mozgáshiány?

    „Ez itt most nem a több a jobb esete, mivel a mozgás mentális egészségügyi előnyeinek javarészét akkor észleltük, amikor a résztvevők a mozgásszegény életmódról rendszeres, heti 1-2 órás testedzésre váltottak.”- magyarázta Dr. Harvey. 

    „Továbbá, a mentális egészségügyi előnyöket nem befolyásolta a mozgás intenzitása. Komoly bizonyítékunk van arra, hogy bár a gyakoribb testmozgásnak nagyon sok fizika előnye van, a mentális előnyök heti két óra mozgás után már nem nőnek.” – tette hozzá a kutató. 

    „A lényeg, hogy a mentális egészség szempontjából bármilyen fizikai aktivitás, akár egy egyszerű séta is ugyanolyan hasznos.” – összegezte Harvey. 

    Az eredeti felmérést 1984-1986 között kezdték. Ekkor az átlagosan 45 éves résztvevők fizikai vizsgálaton estek át, majd kitöltöttek egy életmódjukkal és egészség állapotukkal kapcsolatos kérdőívet. Mentális egészségi állapotukat szintén értékelték. 

    1995-1997 között az eredeti résztvevők nagyjából kétharmadával egy követéses felmérést is levezettek. Az 1997-ig követett résztvevők körülbelül 7%-ánál alakult ki depresszió, míg 9%-uknál klinikai szintű szorongás. 

    A szorongás kockázatára a testmozgás látszólag nem gyakorolt semmilyen hatást

    A kutatók ugyanakkor megállapították, hogy a heti legalább 1 órás rendszeres mozgás a nemtől vagy az aktivitás intenzitásától függetlenül idővel a depresszió kialakulásának kockázatcsökkenéséhez kapcsolódott. A szerzők számításai szerint a depressziós esetek nagyjából 12%-a heti egy óra alacsony intenzitású testmozgással megelőzhető lett volna.

    A heti egy órát meghaladó testmozgás azonban látszólag nem csökkentette tovább jelentősen a depresszió kockázatát, tehát a védő hatás látszólag heti egy órás mozgással elérte a maximumát. 

    Arra, hogy ilyen kevés rendszeres testmozgás miként tartja távol a depressziót, arra a szerzők nem tudtak magyarázatot adni, mint ahogy ok-okozati kapcsolatot sem tudtak kimutatni a mozgás és a depresszió kockázatcsökkenése között. „Valószínűleg számos mechanizmus magyarázhatja a dolog működését. Mivel nem gyakorol ugyanolyan hatást a szorongásra, nem tudjuk pontosan, hogy mi is történik.” - mondta Simon Rego, a New York-i Albert Einstein College vezető pszichológusa. 

    „Azt viszont tudjuk, hogy nagyon kevés aktivitás is elegendő. Csupán heti egy óra mozgásról beszélünk, és nem kell magunkat agyonhajszolni. Ennyi mozgásra talán azokat is rávehetjük, akik eddig ki sem mozdultak a kanapéból. Bár egyelőre nem tudunk mindenre végleges választ adni, ezek nagyon ígéretes eredmények, hiszen heti egy óra bizonyára senki számára sem tűnik vállalhatatlannak.” 

    DRportal Forrás: DRportal.hu
    E. M. M., szakfordító; 
    American Journal of Psychiatry

    Ön orvos? Regisztráljon ingyenesen zárt szakmai portálunkra, a DRportal.hu-ra!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Hidradenitis suppurativa

    Cs. K., fordító

    A szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép ott alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    Hogyan okozhat a stresszes életmód haspuffadást?

    A feszültséggel teli mindennapok könnyen és igen hamar okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat. A kimerültség, türelmetlenség, a rossz hangulat és az alvásproblémák mellett számos egyéb negatív testi és lelki velejárója lehet a rohanó életmódnak. Tudta, hogy a gyakori puffadásos tüneteket is sok esetben a stressz válthatja ki?

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.