Az antidepresszív gyógyszeres terápiák szexualitást befolyásoló mellékhatásai

Dr. Pálvölgyi Rita
szerző: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív szert, hanem ossza meg orvosával a panaszait, ugyanis számos megoldás létezik a mellékhatások megszüntetése érdekében.

A hangulati élet és a szexualitás összefüggései

Depresszióban megfigyelhető az érdeklődés, külvilág felé fordulás csökkenése, ezzel együtt jellemző módon alábbhagy a szexuális érdeklődés is. Szexuális funkciózavarok, potenciazavar, orgazmus készség csökkenése, korai magömlés jelentkezhetnek. A szexuális téren átélt kudarcok pedig önbizalomhiányt okozhatnak, tovább fokozhatják a depresszió mértékét.

Máskor a depresszió, a szorongások mintegy öngyógyításként, fokozott szexuális aktivitásra serkentik a betegeket. Felhangolt, mániás állapotban fokozódik, akár a kritikátlanság irányába hajlik a szexuális aktivitás.

A depresszió gyógyszeres kezelése

Amennyiben a beteg és kezelőorvosa a depresszió gyógyszeres kezelését választja, rövid- és hosszú távú mellékhatások jelentkezésével kell számolni. A rövidtávú mellékhatások (pl. aluszékonyság, szédülés, fejfájás, emésztőszervi panaszok) általában nem súlyosak, és rendszerint 3-4 nap alatt megszűnnek. Hosszútávon, a gyógyszerszedés teljes időtartama alatt, a páciensek kb. fele tapasztal a gyógyszer által okozott nemkívánatos tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a hízás, a szexuális diszfunkciók és az érzelmi élet elszíntelenedése. Utóbbi kettő jellemzően az úgynevezett szerotonin-anyagcserét befolyásoló, visszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerek esetében fordul elő

A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

A depresszióról már nagyon sokat hallottunk, mégis kevés szó esik arról, hogyan zajlik a betegség, és hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását? A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

Hangsúlyozni kell, hogy egyénileg eltérő, kinél jelentkezik mellékhatás az egyes gyógyszerek szedése során. Ezt pedig nehéz előre megjósolni. Talán csak a családon belül tapasztalt reakciók adnak némi útmutatást. Ha egy gyógyszer panaszt okozott egy családtagnál, akkor közeli hozzátartozó kezelésének megkezdésekor érdemes ezt figyelembe venni.

A ma alkalmazott antidepresszív gyógyszerek többsége okozhat szexuális téren fellépő mellékhatást. Ezek (mindkét nem esetében) a nemi vágy csökkenése, az orgazmus készség gyengülése, vagy megszűnése, az erogén zónák csökkenő érzékenysége. Nőknél a hüvely szárazsága lehet a panasz. Férfiaknál a merevedés és az ejakuláció sérülhet. Ha fellépnek ezek a panaszok, gyakran csak a terápia elhagyása után fognak megszűnni. A terápia idő előtti elhagyása viszont a depresszió kiújulását vonhatja maga után, annak minden veszélyével.

Az is gyakori, hogy a depresszió kezelésében elsőnek választott gyógyszer (általában a fent említett szerotonin visszavétel-gátlók közül valamelyik) hatása nem teljes, így megmaradnak olyan tünetek, mint az érdeklődés hiánya, az örömképtelenség és motiválatlanság. Ezek önmagukban is képesek fenntartani a depresszióhoz társuló szexuális zavarokat.

Mit lehet tenni a mellékhatások megszűnése érdekében?

Nagyon fontos, hogy az orvos és paciense nyíltan beszéljenek a fellépő mellékhatásokról, vagy a nem kielégítő javulásról. Amennyiben a paciens – ismeretek hiányából, vagy szégyenérzetből – nem osztja meg panaszait a kezelőjével, ez hosszú távon a depresszióra is kedvezőtlenül hat.

Vannak olyan, szintén hatékony antidepresszív gyógyszerek, melyek nem okoznak szexuális zavart és érzelmi elszíntelenedést, sőt, kedvezően hathatnak a gyakran fennmaradó, makacs tünetekre, mint az örömtelenség, érdeklődéshiány. Amennyiben az orvos is úgy ítéli meg, célszerű lehet ilyenkor gyógyszert váltani, vagy a meglévő, panaszt okozó gyógyszer adagját csökkentve, kiegészíteni egy ilyen újabb, kedvezőbb profilú gyógyszerrel.

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Rendelő: 1054 Budapest, Markó u. 7. III/1/a., 06-20/9419-096

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.