• Felismeri a depressziót az új mobilalkalmazás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ma már számos okostelefon alkalmazás használja a készülék különböző érzékelőit arra, hogy megpróbálja a felhasználó egészségi állapotát felmérni: ilyen például a lépésszámláló alkalmazás. A Dartmouth College által kifejlesztett, StudentLife névre hallgató androidos alkalmazás segítségével azonban már nem csak a fizikai, hanem a mentális egészség is monitorozható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mentális egészség szempontjából nagy jelentőséggel bíró adatok begyűjtése egészen új lehetőségeket nyit a segítségnyújtásra. A felhasználó mozgási, audio és helyszíni adatai alapján az okostelefon előre jelzi a stresszt vagy a depressziót.

    Az alkalmazást 48 diák segítségével tesztelték, akik telefonjai 10 héten keresztül gyűjtöttek be információt a felhasználókról. Ezeket az adatokat a stressz szintben bekövetkező változás, depresszió és magányosság mérésére használták, majd összevetették azokat egy, az orvosok által a leggyakrabban használt, a beteg hangulatának, mentális egészségének felmérését szolgáló teszttel.

    Hirdetések

    Az eredmények alapján feltételezhető, hogy az ilyen jellegű okostelefon alkalmazások a beteg és az orvos számára is új lehetőségeket kínálnak a mentális egészség kezelésében.

    Hogy működik a StudentLife?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A StudentLife vizsgálja a telefon helyszínét, mozgását, a hívások és SMS-ek idejét, illetve időről időre aktiválja a készülék mikrofonját, hogy egy szoftver segítségével megállapíthassa, van-e a közelben beszélgetés. Mindeme adat segítségével képet kaphatunk a felhasználó fizikai aktivitásáról, kommunikációs- és alvási szokásairól, illetve arról, milyen gyakran vesz részt személyes beszélgetésben. Ezen viselkedési mintákban bekövetkező változások szoros összefüggésben állnak a depresszióval, magánnyal és a stresszel is.

    Az alkalmazás fejlesztői szerint a jövőben a telefon ilyen jellegű adataival sokkal részletesebb képet adhatnak az orvos illetve a gondozó számára is a beteg állapotáról, illetve annak változásáról.  Tanulók esetében azt remélik az alkalmazástól, hogy segít csökkenteni a halasztások és a lemorzsolódások arányát, és segíti a minél jobb teljesítmény elérését.

    A fejlesztők már a következő lépésen gondolkodnak, mikor a telefonra olyan egyszerű üzeneteket küldenének, mint például, hogy a felhasználó menjen és beszélgessen valakivel, hogy jobb legyen a hangulata, vagy figyelmeztetnék a felhasználót, hogy sokkal jobb jegyeket szerezhet, ha hetente csak háromszor bulizik. Emellett jelenleg egy másik hasonló alkalmazás fejlesztésén is dolgoznak, ami a skizofrének számára nyújtana segítséget.

    Egy másik alkalmazás, a Ginger.io a fent említettekhez hasonló információgyűjtési módon a beteggondozók számára nyújt segítséget. A diabéteszes betegek viselkedésében bekövetkező változások alapján küld üzenetet a nővérnek, aki így utána nézhet, hogy a beteg biztosan bevette-e a gyógyszereit, vagy követi-e az orvos utasításait.

    A mobilappoké a jövő

    Noha az egészségügyi mobilalkalmazások fejlesztői egyetértenek abban, hogy az okostelefonok lehetőségeinek kihasználásával, illetve az azokkal történő adatgyűjtéssel forradalmasítani lehet a betegségek időben történő felismerését és a betegellátást, azzal is tisztában vannak, hogy még számos kutatásra van szükség a témában ahhoz, hogy sikerüljön tökéletesen meggyőzniük az orvosokat és a betegellátókat eme alkalmazások használatára. Ugyanakkor a jelenlegi tendenciák szerint az ilyen jellegű mobilappok alkalmazása egyre gyakoribb és elfogadottabb lesz.

    Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az egészséggel és mentális egészséggel kapcsolatos adatok gyűjtése is meglehetősen érzékeny, rendkívül személyes információk kiadását jelenti, ami újabb biztonsági kérdéseket vet fel, s jelenleg ez jelenti a legnagyobb legyőzendő akadályt az ilyen jellegű alkalmazások számára.

    (Fordította: CS.K.; Forrás: tecnologyreview.com – Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Depresszió kvíz

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    Nyári depresszió - A nyár nem mindenkinek öröm

    A nyár sok embernek egyet jelent a napsütéssel, nyaralással, sporttal és szabadidős tevékenységekkel. Vannak azonban olyan emberek is, akik számára a nyár örömök helyett megpróbáltatást és szomorúságot hoz, sőt akár súlyos depresszióba is süllyedhetnek.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.