Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

Ha általánosságban akarnánk megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy a depresszió kialakulása során az egészséges állapothoz képest bizonyos érzelmek szintje megnövekszik, míg másoké lecsökken. Pontosabban: a rossz érzések elhatalmasodnak, a jó érzések pedig megfogyatkoznak.

Jó és rossz érzések

A felerősödő rossz érzéseket negatív affektusoknak nevezzük. Ilyen például a nyomott kedélyállapot, a szorongás, a félelem, az ingerlékenység, a bűntudat, a bizalmatlanság és az elhagyatottság-érzés is. A mindennapokra jellemző a "sötét szemüveg" hatás, amikor mindenben a rosszat, az ijesztőt, a reménytelenség keltőt látjuk.

A depresszió során elhalványuló jó érzéseket pozitív affektusoknak nevezzük. Ezek közé tartozik az örömérzés képessége, az érdeklődés, az energia, a remény, a lelkesedés, a motiváció és az önbizalom, melyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy boldognak érezhessük magunkat a mindennapi életben.

Anhedónia mint a depresszió fő tünete
Anhedóniáról akkor beszélhetünk, amikor az általában örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődés vagy az általuk okozott öröm jelentősen csökken. Ez az állapot az élet számos területén jelentkezhet, így érintheti a munkát, a korábbi hobbikat, de a táplálkozást és a szexuális életet is.

A pozitív érzések visszanyerése is cél

A depresszió kezelése során kezdetben a negatív affektusok mérséklése a cél, mivel ezek jelentősen fokozzák a szenvedést. A későbbiekben már nem szabad megelégedni a negatív érzések korrigálásával, mivel a korábbi életminőség helyreállításában a pozitív affektusok visszanyerése legalább annyira lényeges. Ezek hiányában nem érhető el teljes gyógyulás és a visszaesés is nagyobb valószínűséggel következik be.

Ha a kezelés során csak a negatív tüneteket sikerül mérsékelni vagy megszüntetni, de nem térnek vissza az olyan pozitív érzések, mint az életkedv, a motiváció, a lelkesedés és a bizalom, akkor a betegek idegennek érzik magukat a saját életükben. Úgy érzik, hogy nem kapták vissza a korábbi életüket és személyiségüket. Ilyen esetekben tovább kell alakítani a terápián, gyógyszert kell váltani vagy a korábban szedett szerek mellé új készítményt kell beállítani.

Ezt olvasta már? A depresszió kezelése

Visszatérő depresszió

Amennyiben a pozitív affektusokat nem sikerül helyreállítani, akkor a depresszió kellemetlen tünetei előbb-utóbb kiújulnak és a hangulatzavar tartóssá válik. Ennek következtében a beteg elveszíti a munkáját, az emberi kapcsolatai fokozatosan leépülnek, majd lépésről-lépésre elszigetelődik a környezetétől és életképtelenné válik.

A depresszió maradványtünetei
A depresszió kezelése során gyakori maradványtünetek az alvászavar, érdeklődéshiány, az örömképesség nem kielégítő javulása, koncentrációzavar, fáradékonyság.

Fontos a kezelés!

Mindezeken túlmenően ma már tudjuk, hogy a depresszió jelentősen hozzájárul olyan testi betegségek megjelenéséhez és súlyosbodásához is, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. A korábbi elképzelésekkel ellentétben ma már tudjuk, hogy nem a negatív tünetek túltengése jelenti a fő kockázatot ezen betegségek kialakulásánál, hanem a pozitív érzések hiánya.

Éppen ezért a depresszió kezelése során nem elegendő, ha a negatív érzéseket megszüntetjük, hanem a pozitív érzések visszatértét is maximálisan támogatni kell.

Forrás:
- dr. Bánki M. Csaba: Az anhedonia önálló kardiovaszkuláris rizikótényező, Psychiatric Times 2014/3. szám, 12-13.
- dr. Nádasdy Andrea: A remisszió újraértelmezése depresszióban, Psychiatric Times 2014/2. szám, 22-23.

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.