A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 3. rész

szerző: Dr. Falussy Linda, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A hangulatzavarok kialakulásában számos tényezőt feltételeznek, a depresszió kronobiológiai elméletének fókuszában a biológiai ritmusok áthangolódása áll. A cirkadián elmélet létjogosultságát erősíti a depresszió tüneteinek egy napon belüli (diurnális) ingadozása.

Hangulatingadozások

Megváltozik pozitív affektusok egy napon belüli ritmusa, a hangulat jellegzetes eltéréseket mutat a nap folyamán, délelőtt rosszabb, ilyenkor a negatív affektusok is megjelennek (pl. a hajnali, reggeli öngyilkossági kísérlet gyakori), délutánra viszont gyakran a hangulat, energiaszint, aktivitás javulása figyelhető meg.

Az alvászavar és a depresszió

A cirkadián ritmusok érintettségének másik bizonyítéka a depresszióban nagyon gyakran megfigyelhető alvászavar. Az alvásszabályozás és a diurnális ritmicitás szempontjából kulcsfontosságú a melatonin nevű anyag, mely a hipotalamusz (a köztiagy része) egy speciális magjában, a szuprakiazmatikus magban termelődik. Ezt nevezik a szervezet belső órájának, ez ugyanis a ritmusos működések összehangolásában játszik szerepet.

A melatonin szerepe

A melatonin termelésében is megfigyelhető a ritmicitás: napközben a fény gátolja, míg elalvás előtt kb. két órával fokozódik a termelődése, és a legmagasabb vérszintet éjszaka éri el. Az alvást, a nemi hormonok termelődését, a testsúlyt és az energiaháztartást szabályozza. Lebontása során aktív komponensek képződnek enzimatikus úton. Az enzim genetikai eltéréseinek szerepet tulajdonítanak bizonyos veleszületett alvászavarokban, illetve jelenleg az enzim gyógyszeres befolyásolását kutatják, mely segíthet az alvászavarok terápiájában.

A melatonin termelődése az életkorral csökken, ennek szerepe felmerül az időskori alvászavarok kialakulásában. Melatonin működészavart feltételeznek számos pszichiátriai kórkép esetén, például hangulatzavaroknál, unipoláris és bipoláris depressziónál és egyes alvászavaroknál is.

Depresszióban a melatonin szintnek nem a mennyiségi eltérései, hanem a melatonin szint cirkadián ritmusának áthangolódása vezet a hangulat negatív irányú eltolódásához és a társuló pszichés tünetekhez. Ennek bizonyítéka, hogy a melatonin pótlása önmagában nem hat a depresszióra, de már van olyan antidepresszív szer, amely magába foglalja a melatonin rendszeren való hatást is.

A téma cikkei

4/1 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 1. rész
4/2 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 2. rész
4/3 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 3. rész
4/4 A hangulatzavarok új megközelítése: a biológiai ritmusok eltolódása - 4. rész

(Dr. Falussy Linda, pszichiáter)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.