Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

WEBBeteg
frissítve:

A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében?

Az antidepresszív készítmények a szedés megkezdését követően szinte azonnal elkezdenek hatni az agyban található idegsejtekre. Ennek ellenére, mind a mai napig a pszichiátria egyik legvitatottabb kérdése, vajon mikortól érzékelik a betegek a bennük zajló pozitív változásokat?

Már 3 hét után is érezhető a pozitív hatás

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy legalább 3 hétre van szükség ahhoz, hogy a hangulatjavítók hatásai észrevehetően megmutatkozzanak. Ekkor azonban még csak részleges a tünetek csökkenése, és további hetekre van szükség ahhoz, hogy kiteljesedjen a hatásuk. A kezelést már akkor is sikeresnek nevezhetjük, ha a tünetek 50 százalékos csökkenést mutatnak.

Noha a betegek a gyógyszerek hatásait csak meglehetősen későn érzékelik, az első biztató változások már a tabletták bevételét követő első napokban megjelennek. Ilyenkor a páciensek önmagukat és környezetüket is pozitívabban szemlélik. Ezt az érzést azonban elhomályosíthatják a kellemetlen mellékhatások, amelyek a hangulatjavítók szedése mellett a kezdeti időszakban jelentkezhetnek, ám ezek múló jellegűek.

Csökken a negatív tüneti dimenzió

A legtöbb antidepresszív szer eredményesen hat a depresszióban észlelt negatív tüneti dimenzióra, azt csökkenti, így az idő előrehaladtával fokozatosan csökkennek az olyan tünetek, mint a rossz hangulat, az önvád, a reménytelenség és az öngyilkossági gondolatok. A szorongásos tünetek és a depresszió miatt kialakult testi tünetek (fejfájás, gerincfájdalmak, nyaki merevség, szédülés stb.) is jelentős javulást mutathatnak. A betegek ritkábban keseregnek, kevésbé ingerültek, és úgy érezhetik, hogy jobban képesek uralni a rossz gondolataikat is.

Mindezen változások ellenére is az esetek felében-harmadában a gyógyulás csak részleges, ami azt jelenti, hogy nem szűnnek meg teljesen a tünetek, vagy bizonyos szimptómák nyom nélkül elmúlnak, míg mások észrevehetően nem változnak, különös tekintettel a depresszióban hiányzó pozitív dimenzióra, amelyre – a negatívval ellentétben – nehezebb megoldást találni.

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

A téli depresszió egy szezonális depresszió, a sötét, téli hónapokban jelentkezik, ősszel kezdődik, és tavasszal véget ér. A téli depresszióban szenvedők erőtlenek, szomorúak, az édességek iránti étvágyuk fokozódik, emiatt súlygyarapodás is megfigyelhető. További tünet a nagy alvásigény, a csökkenő munkakedv és általában a lelkesedés alábbhagyása. Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Miért fontos a napi bioritmus visszaállítása?

A megfigyelések azt mutatják, hogy a depressziós betegeknél a gyógyszeres kezelés mellett is tartósan fennmaradhatnak olyan tünetek, mint az érdeklődés csökkenése, az örömképesség hiánya, fáradékonyság, figyelmetlenség, koncentrációra való képtelenség vagy az alvászavar. Ezek mindegyike összefüggésbe hozható az élettani, napszaki ritmus felborulásával, amely a depresszió egyik alapvető mozgatórugója.

A napi bioritmus visszaállítása teljessé teheti a depresszió kezelését, ennek szükségességét a pszichiáterrel való konzultáció alapján lehet eldönteni. Több lehetőség létezik, korábban a fényterápiát, alvásmegvonást, a szociális ritmus terápiáját és testmozgást alkalmaztak a gyógyszer mellett, de jelenleg már az antidepresszív szerek között is vannak ilyen irányú hatással bírók.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.