A D-vitaminhiány depressziót okozhat

Független Hírügynökség
megjelent:

A D-vitamin alacsony szintje fokozott depresszióhoz és más pszichiátriai problémákhoz vezethet időseknél, állapították meg holland tudósok. A valamilyen szintű depresszióban szenvedő idősek 14 százalékánál volt alacsony a D vitaminszint egy kutatás során.

Az amsterdami Vrije Universiteit kutatói csaknem 1300, 65 és 95 év közötti embert vizsgáltak meg, és azt találták, hogy közülük 169 volt enyhébben, 26 pedig súlyosan depressziós, és 14 százalékuknál alacsony volt a D-vitamin szintje a szervezetükben.

Megállapították még, hogy a D-vitamin hiánya miatt erősödött a mellékpajzsmirigy hormontermelése. A mellékpajzsmirigy fokozott aktivitását gyakran tapasztalják depressziósoknál.

Táplálkozással kezelhető

Mindez fontos lehet a depresszió kezelésében, mert mind a D-vitaminhiányt, mind a mellékpajzsmirigy-hormon szintjét lehet korrigálni diétával és kalciumbevitellel, valamint napozással.

A D-vitaminszint és a depresszió összefüggésének tisztázásához azonban még további kutatás szükséges, mivel a depresszió okozója is lehet a D-vitamin hiányának.

(FH)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.