Lehet, hogy a párom depressziós?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

Ha valaki a hangulatzavar leírtaknak megfelelő tüneteit produkálja, segítség nélkül csak nagyon nehezen és hosszú idő múlva nyerheti vissza a belső egyensúlyát. Meg kell győzni arról, hogy a saját érdekében szakemberhez forduljon.

Meg kell vele beszélni, hogy nem tartja senki gyengének azért, mert a stressz és a munkanélküliség megviseli. Ha felkeresne egy orvost, azzal megint a kezébe vehetné az irányítást, mert ebben az esetben ő maga tehetne saját magáért valamit.

Meg lehet próbálni azt is, hogy valamilyen egyéb zavaró tünet miatt induljon el az orvoshoz, pl. fogyás, alvászavar. Ilyenkor a helyszínen lehet jelezni a szakembernek, hogy más problémát is tapasztalnak.

Amennyiben az illető állapota tovább romlik - pl. elhanyagolja a személyes higiéniáját, vagy egyáltalán nem akar enni -, akkor ki lehet hívni hozzá a háziorvost, de akár mentővel kórházba is szállítható.

Enyhe vagy közepesen súlyos depresszió esetén hatásos lehet a gyógynövények közül a nyugtató hatású orbáncfű. Mindennél fontosabb azonban, hogy ne maradjon egyedül, tartson ki mellette. Bár nem érzékelteti a környezetével, de hálás a szeretetért, amit kap. Türelmesnek kell lenni hozzá, mert nem szándékosan viselkedik így.

Tovább A depresszióról részletesen

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.