A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

szerző: Dr. Muszil Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (postpartum) depresszióval.

Sokáig szégyen volt arról beszélni, hogy az anyák egy része hangulatzavarral küzd a szülés után. Szerencsére ma már egyre többen vállalják fel, hogy a gyermekvállalás kezdeti szakasza rendkívül megterhelő volt számukra.

A problémáról nyíltan beszélő hírességek között található például Gwyneth Paltrow, Courteney Cox-Arquette és Angelina Jolie is. Brook Shields pedig könyvet is írt személyes tapasztalatairól. Többek között nekik köszönhetjük, hogy ma már tudjuk, hogy minden tizedik nő szenved hasonló panaszoktól a szülést követő hetekben, hónapokban.

A szülés utáni depressziónak többféle oka is lehet

Különösen veszélyeztettek azok a nők, akik fiatalon vállaltak gyermeket, rossz házasságban élnek vagy egyedülállóak. Fokozottan oda kell figyelni azokra, akik premenstruációs szindrómától szenvednek, vagy a terhesség alatt tapasztaltak depressziós tüneteket. A rossz anyagi körülmények, a támogató család hiánya vagy a gyermekvállalással szemben érzett ambivalens érzelmek is fokozzák a szülés utáni depresszió kialakulási valószínűségét. Nagyon érdekes, hogy újabban nemcsak a nőknél, de a férfiaknál is leírtak hasonló tünet együttest.

Ez a cikk is érdekelheti Depressziós kispapák

A betegség hátterében hormonális, szociális és pszichológiai tényezőket feltételeznek. Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség alatt a szervezet tízszer több női hormont termel, mint normális körülmények között. Ez a megemelkedett hormonszint a szülést követő 3 napban visszaesik a kiindulási értékre, mely változás nagyon komoly megterhelést jelent az anya számára.

Mindezek mellett teljes egészében megváltozik a szülők élete, innentől kezdve alkalmazkodniuk kell a kis jövevényhez, és átmenetileg háttérbe szorítani saját vágyaikat. Sok esetben a gyermekvállalás igen komoly anyagi megterhelést ró a családra, mely szintén nehezen feldolgozható szituáció. Mindezen változások összessége, illetve az ismeretlen helyzetből adódó bizonytalanság válthatja ki a panaszokat.

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió jellemző tünetei az állandó szomorúság, sírdogálás, kedvetlenség, érdektelenség. Az anyuka nem tud örülni gyermekének, nehezen alakít ki vele kontaktust. Ingerlékeny, ideges, feszült, esetleg agresszív. Állandóan fáradt, de képtelen a pihenésre, éjszaka alvászavarokkal küzd. Étvágytalan, fogy vagy épp ellenkezőleg, az evés az egyetlen dolog, amiben örömét leli.

A frissen szült nők gyakran beszámolnak arról, hogy alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, reménytelennek tartják a saját helyzetüket, rosszabb esetben bűnösnek érzik magukat, mert nem tudnak megfelelni a környezet elvárásainak. Gyakori panasz még a koncentrálási nehézség, elfelejtenek szavakat, nem jutnak eszükbe dolgok, képtelenek dönteni adott szituációkban. Igazán komoly esetben az anyában felmerülhet az öngyilkosság gondolata vagy a megőrüléstől való félelem.

Mindezek a tünetek előfordulhatnak bárkinél, aki gyermeket hoz a világra, de ha a szülést követő 3 hónapban jelentkeznek és két hétnél tovább fennállnak, akkor szülés utáni depresszióról beszélünk.

A legfontosabb kérdések, melyek segítenek fényt deríteni a betegségre:

  • Észrevett-e hangulatváltozást?
  • Megváltoztak az alvási vagy étkezési szokásai?
  • Foglalkoztatja az öngyilkosság kérdése?
  • Vannak ellenséges gondolatai a gyermekkel kapcsolatban?
  • Elvesztette érdeklődését a mindennapi teendők iránt?
  • Szomorúnak érzi magát?
  • Vannak nehézségei?

Ez is érdekelheti Három gyermekem van, és depressziós vagyok - Mit tegyek?

Mikor érdemes orvoshoz fordulni szülés utáni depresszióval?

A fentebb felsorolt tünetek és jelek közül néhány minden újdonsült anyukánál kialakul, de többnyire néhány óra vagy nap alatt elmúlik. Ha a tünetek súlyosak, megakadályozzák az anyukát a gyermek körüli teendők ellátásában, vagy hetekre elhúzódnak, esetleg öngyilkossági gondolatok kísérik, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A pszichiáter ezekben az esetekben javasolhat gyógyszeres és pszichoterápiát is. A gyógyszerek közül elsősorban olyan hangulatjavítókat ír fel, melyek mellett lehet folytatni a szoptatást, így a kismamának attól sem kell tartania, hogy nem táplálhatja gyermekét természetes módon. A pszichoterápia lehet egyéni vagy családterápia, melynek során az apukát is bevonják a problémák rendezésébe.

A szülés utáni depresszió megelőzése

A legjobb természetesen az lenne, ha ki sem alakulna a betegség, így nagy szerepe van a megelőzésnek. Nagyon fontos, a szülésről és a szülői feladatokról alkotott reális kép és elvárások kialakítása. Sok információhoz lehet jutni az interneten, vagy más anyukákkal beszélgetve, ezek mind segítenek a gyermeknevelés szépségei mellett annak árnyoldalát is megismerni. Ezekre a várható nehézségekre már jó előre lehet készülni.

Jó, ha van a leendő anyukának olyan barátnője, akire számíthat a nehezebb időszakban is, és akivel tud őszintén, minden szégyenkezés nélkül beszélgetni, elmondani neki mindazokat az ambivalens érzéseket, amik ilyenkor megfogalmazódnak. Ha van olyan családtag, aki tud segíteni a háztartási munkában vagy a baba körüli teendők ellátásában, akkor azt nem szabad visszautasítani! Amíg más vigyáz a kis jövevényre, addig az anyuka tud pihenni, vagy magára időt fordítani.

Ebben az időszakban a kisbaba körül forog a világ, de a szülőpárnak meg kell ragadni minden olyan alkalmat, amikor kicsit egymással is tudnak törődni, mert ez megerősítheti a kapcsolatukat és ketten könnyebben birkóznak meg a mindennapi nehézségekkel!

Tovább

A depresszió további típusai

4/1 Depresszió gyermekeknél
4/2 Szülés utáni depresszió
4/3 Időskori depresszió
4/4 Szezonális depresszió

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Muszil Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.