• Alulkezelik a bipoláris zavart

    Szerző:
    WEBBeteg

    Krónikusan alulkezelik a bipoláris zavart számos alacsony jövedelmű országban - közölték hétfőn amerikai kutatók.

    A 61 ezer ember bevonásával készült felmérés eredménye azt jelzi, hogy a világ lakosságának 2,4 százaléka lehet érintett a bipoláris zavar valamely formájával, melyet a hangulati élet, energia és aktivitás szélsőséges ingadozásai jellemeznek, és amely befolyásolhatja a kapcsolatokat és a munkateljesítményt.

    A korábban mániás depresszióként ismert bipoláris zavar általában már korán, fiatal korban jelentkezik, ezért a teljes élettartamra kiterjedő hatása igen jelentős lehet.

    Hirdetések

    Kathleen Merikangas, az amerikai Mentális Egészség Nemzeti Intézetének (NIMH) munkatársa és kollégái az Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában, Kolumbiában, Bulgáriában, Romániában, Kínában, Indiában, Japánban, Libanonban és Új-Zélandon folytatták le felméréseiket a mostani tanulmányhoz.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik önt

    A kutatók megállapítása szerint a bipoláris zavarban szenvedők kevesebb, mint fele kapott kezelést élete során mentális problémájára. Az alacsony jövedelmű országokban a bipoláris pácienseknek csupán 25,2 százaléka válaszolta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a mentális egészségügyi rendszerrel.

    Az eredmények azt mutatták, hogy a bipoláris zavarral élők háromnegyedénél megtalálhatók voltak legalább még egy másik zavar diagnosztikai kritériumai is, leggyakrabban a szorongásos zavaré. Az emberek több mint fele válaszolta, hogy tüneteik kamaszkorukban kezdődtek, ami aláhúzza a korai felismerés és kezelés jelentőségét - vélik a kutatók.

    A tanulmány az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

    Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?


    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is. A bipoláris zavar kezelési lehetőségei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

    Bipoláris zavar gyermek- és serdülőkorban

    A 2000-es évek környékéig a bipoláris zavar diagnózist döntően felnőtt pszichiátriai esetekben alkalmazták, így gyerek- és serdülőkorúak esetén viszonylag újonnan vizsgált problémáról van szó. Komoly differenciáldiagnosztikai kérdések merülnek fel körülötte, amikre a gyermek- és serdülőkor gyors változásokat hozó, sérülékeny éveiben szinte lehetetlen biztos választ adni. A legfontosabb, hogy hol kezdődik az egészségesen élénk gyerek és a terápiát igénylő, kóros állapot közötti határ.

    Forgalomba kerül az első digitálisan nyomon követhető tabletta Amerikában

    Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) engedélyezte az első olyan tabletta forgalomba hozatalát, amelynek bevétele digitálisan nyomon követhető.

    Lehet, hogy a párom depressziós?

    A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.