A depresszió egyik kiváltó oka: a fény hiánya

Medipress
megjelent:

Túl a karácsonyon, szilveszteren, de még messze a tavasztól. Az embereknek elegük van a szürke, természetes fény mentes időszakból. Világítótestek sokaságát égetjük, ám hosszú távon a mesterséges világításnak káros következményei is lehetnek a szervezetre.

Rövidebb nappalok, esős, borongós idő. Ez okozza, hogy télen sokkal kevesebb napfény jut a szervezetünkbe, mint egyébként. Az eredménye lehangoltság, fáradtság: nehezebben kelünk ki az ágyból reggelente, kényszeredetten kezdünk el dolgozni is. A szervezetben az ébrenlét során méreganyagok halmozódnak fel, amiktől az alvás során szabadul meg a szervezet.

Éppen ezért nagyon fontos a melatonin, az agyunkban lévő tobozmirigy által termelt anyag, ami elősegíti a mély alvást. Ha a természetes napfényt mesterséges fényforrásokra cseréljük, a szervezetünkben felborul a melatonin termelés, s ha sorozatosan nem alusszuk ki magunkat, ez a szervezet kimerüléséhez vezet

Ismerjük fel a depresszió jeleit!

A fény hiánya azonban nem csak fáradékonyságot és lehangoltságot eredményezhet, hanem az arra hajlamosoknál, akár szezonális depresszióit is okozhat. A felmérések szerint hazánkban az emberek csupán egy százaléka szenved tőle.

A téli depresszió jellemzői:

  • lehangoltság,
  • koncentráció hiány,
  • bágyadtság,
  • szexuális aktivitás hiánya,
  • idegesség,
  • megnövekedett étvágy,
  • tompa végtagfájdalom,
  • elzárkózás a külvilágtól.

Enyhíthetőek a panaszok

A mesterséges megvilágítás jóval kevesebb fényerővel bír, mint a természetes. Éppen ezért, ha kisüt a nap, rögtön el kell húzni a függönyöket a nagy ablakok előtt, hogy a lakás, vagy az iroda begyűjtse a fényt.

Fontos, hogy a hideg ellenére is kimozduljunk és minél több időt töltsünk a szabadban, hosszú sétákat tegyünk a feltöltődés érdekében. Ha odafigyelünk az étrendünkre, megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe, enyhíthetjük a panaszokat.

A kedélyállapotunk javításában pedig nagy szerepe van a szerotoninnak is, sőt hiánya közrejátszik a depresszió kialakulásában. Pótolhatjuk, ha sok banánt, csokoládét, paradicsomot, diót eszünk.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.