Alzheimer-kór: mozgással megelőzhető

MTI
megjelent:

Rendszeres mozgással jó eséllyel védi magát az Alzheimer-kór kialakulása ellen az, akinél genetikai hajlam miatt magas a betegség kialakulásának esélye - mutatták ki amerikai kutatók.

A Wisconsin-Milwaukee Egyetem kutatói J. Carson Smith vezetésével, 65 és 80 év közötti egészséges embereket vizsgáltak, egy részük genetikailag hajlamos volt az Alzheimer-kórra. Bár a testmozgás kapcsolatát a kognitív funkciók szinten tartásával már bizonyították korábbi kutatások, legtöbbjük alanyai nem rendelkeztek az említett hajlammal - magyarázta Smith kutatásuk jelentőségét.

A résztvevők agyának aktivitását, funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal mérték egy mentális teszt megoldása közben - adta hírül a ScienceDaily tudományos hírportál. Azt a csoportot, amely hordozta a gént, és rendszeresen mozgott, nagyobb agyi aktivitás jellemezte az emlékezettel kapcsolatos területeken, mint azokat a hordozókat, akik ülő életmódot folytattak.

Ennél is érdekesebb talán, hogy a fizikailag aktív embereknek, akik hordozták az Alzheimer-kórra hajlamosító gént, nagyobb aktivitást mutatott az agya, mint akik mozogtak, de nem hordozták a gént - írták a kutatók a NeuroImage című szaklapban. A jelenségnek számos oka lehet. A betegségre hajlamos egyének szervezete így kompenzálhat valami idegi folyamatot, amely a szellemi hanyatlás okozója. Az agy több területének használata védelmi célt is elláthat - mondta Smith.

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.