• A hosszú élet és az Alzheimer-kór genetikai összefüggései

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Hosszú ideje tudjuk, hogy genetikai tényezők közrejátszanak az Alzheimer-kór kialakulásában." - emelte ki a kutatást irányító Richard Lipton. Ám míg más tudósok azokat a géneket keresték, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növelik, New York-i kollégáik azokat a géneket kutatták, amelyek az agy egészséges öregedését segítik elő.

    A hosszú élet génjeinek hordozóit, kevésbé fenyegeti az Alzheimer-kór - derítették ki amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a Journal of American Medical Association című folyóiratban foglalták össze. A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói szerint, a CETP-gén (koleszterin-észter transzport protein) két meghatározott variációját hordozó személyeknél, sokkal lassabb a szellemi hanyatlás azokhoz képest, akik a gén más változatait hordozzák.

    Hirdetések
     Az időskori elbutulás korai előjelei
    Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
    Az időskori elbutulás korai előjelei >>

    "Hosszú ideje tudjuk, hogy genetikai tényezők közrejátszanak az Alzheimer-kór kialakulásában." - emelte ki a kutatást irányító Richard Lipton. Ám míg más tudósok azokat a géneket keresték, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növelik, New York-i kollégáik azokat a géneket kutatták, amelyek az agy egészséges öregedését segítik elő.

    Richard Lipton teamje a CETP-génnek azt a változatát vette górcső alá, amelynek meglétét már eddig is a kivételesen hosszú élet, valamint az egészséges szív- és érrendszer zálogának tekintettek.

    A kutatók félezernél több olyan személy DNS-t elemezték, akik a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában, a továbbiakban a csapat évente végeztetett a vizsgálat résztvevőivel memóriatesztet. Három év alatt 40 személynél alakult ki demencia.

    A hosszú élet génje távol tartja az Alzheimer-kórt?

    "Azt találtuk, hogy azoknál a személyeknél, akik a CETP hosszú életet garantáló változatát hordozzák, 70 százalékkal kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója, s az éves memóriatesztek tanúsága szerint, lényegesen lassúbb volt a szellemi hanyatlás mértéke" - fogalmazott Richard Lipton.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hozzátette: ez alátámasztotta a feltevést, miszerint a hosszú életnek, legalább ez a génvariációja, az agy egészséges öregedését is biztosítja, valamint az Alzheimer-kór kialakulásától is véd.

    Jelenleg nem ismert, hogyan védi a gén az agyat. Richard Lipton magyarázata szerint a CETP adott variációját hordozó személyeknél magas a jó koleszterin (HDL, magas sűrűségű lipoprotein) szintje a vérben, ami a szívbetegségek kialakulásától véd.

    "Lehet, hogy a génvariáció az agyban is meggátolja az erek megbetegedését" - hangsúlyozta Richard Lipton, aki nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a génvariáció közvetlenül is véd az Alzheimer-kór ellen. Megfogalmazása szerint e védőmechanizmus megértése, a génhatást utánzó gyógyszerek kidolgozását teheti majd lehetővé.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Alzheimer-kór kvíz

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A demencia kórlefolyása

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA