• Az antipszichotikumok negatív hatása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat, a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák. Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

    Az amerikai Szövetségi Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetésének hatására majdnem ötödével, 19 százalékkal csökkent a pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló gyógyszerek (antipszichotikumok) alkalmazása idős demens betegeknél.

    Hirdetések
     Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
    A gyógyszerfüggőségről>>

    A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák.

    Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

    Az FDA 2005-ben hozta nyilvánosságra figyelmeztetését.

    "Arra a következtetésre jutottunk, hogy az FDA közbelépése eredményezte a mérsékelt csökkenést" - nyilatkozta Ray Dorset, a New York-i University of Rochester Medical Center kutatója, akinek vezetésével 2003 januárja és 2008 decembere között, elemezték az antipszichotikumok alkalmazásának országos adatait.

    Az antipszichotikumok életet is rövidíthetnek

     Az időskori elbutulás korai előjelei
    Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
    Az időskori elbutulás korai előjelei >>

    Mint rámutatott, kutatócsoportja nem rendelkezett elég adattal ahhoz, hogy meghatározza, hány embernek jelentett segítséget a gyógyszerügyi hatóság intése, és arra sem vállalkozott, hogy sikerként vagy kudarcként értékelje az eredményeket. "Nehéz megmondani, hogy sok-e vagy kevés ez a 19 százalék" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az FDA korábbi figyelmeztetései felemás eredményt hoztak.

    Paula Rochon, a torontói Women's College Research Institute kutatója szerint, viszont az antipszichotikumok alkalmazásának veszélyeire vonatkozó FDA-jelzés, kevés hatást gyakorolt a receptfelírási gyakorlatra.

    Az Egyesült Államokban az orvosok saját belátásuk szerint alkalmazhatják az engedélyezett készítményeket. Rochon szerint az üzenet nem volt eléggé "specifikus", sokkal egyértelműbben kell megfogalmazni, hogy milyen veszélyekkel járnak az antipszichotikumok az idős betegekre nézve.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek

    Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA