• 200 ezer Alzheimer-kóros beteg Magyarországon?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik föl a betegséget, és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez - közölte Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Alzheimer-kór kutatócsoportjának vezetője.

    A szellemi képességek súlyos romlásával, többek között emlékezetzavarral járó betegség a tünetek megjelenést követően tízéves lefolyású, a kór kialakulásához vezető folyamatok azonban már sokkal korábban elkezdődnek - mondta a kutató a tizenegyedik alkalommal megrendezett Alzheimer-kór Konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

    Hirdetések

     

      Az időskori elbutulás korai előjelei


    Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
    Az időskori elbutulás korai előjelei >>

    Hangsúlyozta, hogy a páciensek ellátásában rendkívül fontos a korai felismerés.

    Minél korábban avatkoznak be a betegséghez vezető agyi folyamatokba, annál nagyobb az esély a jobb életminőség megőrzésére.

    Datki Zsolt, az egyetemen működő Délalföldi Neurobiológiai Tudásközpont neurobiológus elmondta, hogy Szegeden már hosszú évek óta folynak az Alzheimer-kór okát vizsgáló kutatások.

    Az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór kialakulásának rizikófaktorai

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Úgy tűnik, a betegség kialakulásában a legfontosabb rizikófaktor az öregedés - főként az ehhez kapcsolódó hormonális változások -, a tünetek jelentkezésében pedig fontos a szerepe az agyban lejátszódó idegsejtpusztulásnak is.

    A szegedi kutatók már találtak olyan gyógyszerjelölt molekulákat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy segítségükkel beavatkozzanak azokba az agyi folyamatokba, amelyek az Alzheimer-kórhoz vezetnek.

    Van olyan vegyület is, amely a szabadalmaztatás fázisába jutott, és embereken is tesztelhető lesz.

    Ahhoz azonban, hogy ebből a patikákban is kapható gyógyszer legyen, még nagyon sok időre és pénzre van szükség - közölte a szakember.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA