• Az Alzheimer-kór nem válogat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány szerint Amerikában az Alzheimer-betegség halálozási kockázata semmivel sem nagyobb a fekete bőrűeknél, mint a fehéreknél. Eddig az volt a tudományos vélekedés, hogy az Alzheimer-kór súlyosabb lefolyású a feketéknél.

    A chicagói Rush Egyetem klinikájának orvosai Robert Wilson vezetésével, 1.715 chicagói felnőttet vizsgáltak meg. A páciensek átlagos életkora 80,1 év volt, és 52,5 százalékuk volt fekete bőrű.

    Hirdetések

    Mindegyik páciensen végeztek egy általános egészségvizsgálatot, továbbá gondolkodási, tanulási és memóriatesztet, és átnézték a kórtörténetét.

    A tesztek alapján 17,3 százaléknál állapítottak meg Alzheimer-kórt, 34,8 százaléknál a szellemi képességek enyhe romlását, 1,2 százaléknál találtak egyéb időskori elbutulást.

    A maradék 46,8 százaléknál nem volt semmilyen szellemi probléma. A felmérő vizsgálat utáni 10 év során a páciensek 37 százaléka halt meg.

    Az Alzheimer-kór mégsem halálosabb a feketéknél

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A halálos esetek 25,8 százaléka tartozott abba csoportba, amelynek a kísérleti időszak elején nem volt szellemi problémája, 40,4 százalék volt eredetileg az enyhe szellemi visszaeséses kategóriában, 59 százalék tartozott az Alzheimer-kóros csoportba, és 60 százalék az egyéb demenciás csoportba.

    A szellemi probléma nélküli csoporthoz képest 50 százalékkal volt magasabb a halálozás az enyhe szellemi leépüléses csoportban, és csaknem két és félszer magasabb az Alzheimer-eseknél.

    Ezek az adatok nem különböztek a fehérek és a feketék között.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen kezelési módszerek érhetőek el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA