• Cipő "vigyázna" az Alzheimer-kórosokra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

    A technológia segítségével, a cipőt viselő ember, a bolygó bármely pontján kilenc-tíz méteres pontossággal azonosítható lesz - mondta Andrew Carle, a George Mason Egyetem kutatója, a program tanácsadója.

    Hirdetések

      Az Alzheimer-kór tünetei


    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Az Alzheimer-kór tüneteiről>>

    Szerinte az Alzheimer-kórral érintett emberek hatvan százaléka állapota romlásával legalább egyszer "elkóborol", sokan többször is.

    A cipőket a GTX elnevezésű, miniatűr helymeghatározó rendszereket gyártó cég és az Aetrex Worldwide cipőgyártó fejleszti.

    Carle úgy véli, azért hasznos, hogy a mini-GPS-t a cipőbe szerelik be, mert a leépüléstől szenvedő páciensek általában minden idegen tárgyat eltávolítanak magukról, ismerős ruhadarabjaikhoz azonban a tapasztalatok szerint ragaszkodnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A cipőbe rejtett eszköz segítségével, mintegy láthatatlan kerítést vonhatnak a viselő otthona köré, és amikor azt elhagyja a páciens, a rendszer riasztást küldhet a hozzátartozó mobiltelefonjára vagy számítógépére.

    A gondozókat mentesíti a folyamatos aggodalomtól, hogy a mentálisan leépült ember merre járhat.

    A GPS-cipő első példányait várhatóan az év utolsó negyedében tesztelik.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Hogyan válasszon megfelelő lábbelit nyárra?

    Milyen szempontokat vegyen figyelembe lábbelivásárlásnál? Hasznos tanácsok.

    Lapos talpú lábbeli - Miért ártalmas az egészségre?

    Manapság divat a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett balerinacipő és a flipflop papucsok viselése. Ezek azonban gondokat okozhatnak.

    Magas sarkú lábbeli - Miért ártalmas az egészségre?

    Cikkünkben a magas sarkú lábbelik viselése okozta problémákról olvashat.

    A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

    A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült vizsgálat eredményei szerint az egy, vagy több traumás agysérülést elszenvedett embereknél 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint azoknál, akiknek nem volt agysérülésük - írta a BBC News.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA