Mire jó a currys étel?

MTI
megjelent:

Heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát - állítják amerikai kutatók. A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják.

A curry fűszerkeverék és a benne lévő kurkuma sárga színezőanyaga a kurkumin, antioxidáns hatású, és megelőzi az amiloid fehérjékből álló plakkok képződését az agyban. Utóbbiról a tudósok azt feltételezik, hogy ezek a lerakódott fehérjecsomók okozzák a szellemi leépülést, elbutulást.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói Murali Doraiswamy vezetésével vizsgálták a curry hatását az étrendben. A kutatásvezető eredményeikről a brit Royal College pszichiátriai társaságának éves ülésén számolt be Londonban.

Elmondta, hogy genetikailag módosított egereken végzett kísérletek is bizonyították korábban: a kurkumin a fehérjeplakkokhoz kötődik, ezáltal akadályozza lerakódásukat.

A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják.

Az agyban keletkezett fehérjelerakódások a kutatók szerint gyulladást okoznak, ez vezethet végül az agysejtek pusztulásához.

Doraiswamy úgy véli, a jövőben tabletta vagy spray formájában is lehet humán alkalmazása a kurkuminnak, de addig is érdemes hetente kétszer currys ételt enni, mert védhet a demenciától.

(MTI)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.