• Egyre több gyógyszert szednek mentális problémákra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy évtized alatt jelentősen megnőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akik receptre felírt gyógyszert szednek mentális problémáikra, részben a biztosítás e szerekre történt kiterjesztése, részben a családorvosok ismereteinek bővülése nyomán.

    A New York-i Columbia Egyetem kutatói Sherry Glied vezetésével az 1996 és 2006 közötti időszakot elemezték. A Health Affairs című szaklapban közzétett adataik szerint 73 százalékkal több felnőtt és 50 százalékkal több gyerek szedett ilyen gyógyszert a felmérés végén, mint 1996-ban.

    Hirdetések

    A 65 évesnél idősebbek körében, egy évtized alatt megduplázódott az úgynevezett pszichotropszerek (a hangulatot, érzelmi reakciókat, lelki működést, ezáltal a viselkedést befolyásoló hatóanyagok) alkalmazási aránya. Ebbe a csoportba tartoznak a depresszió, a szorongás, a pszichózis és az Alzheimer-kór elleni szerek is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyancsak kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek száma 1996 és 2006 között, akiket háziorvosuk, valamely mentális egészségügyi gonddal diagnosztizált és kezelt. A növekedés különösen az évtized első felében volt erőteljes.

    Glied megállapítása szerint, a teljes népesség számára elérhetőbbek lettek a mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint ahogy "időközben a mentális egészség is az orvosi ellátás részévé vált". Mindazonáltal úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy a súlyosabb mentális betegséggel élő emberek körében, alig javult a megfelelő kezeléshez való hozzáférés. Azt is felvetette, hogy a gazdasági válság ronthatja az eddig elért eredményeket. 

    Az elemzéshez felhasznált adatokat az Egyesült Államok több egészségügyi felméréséből merítették a kutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA