Parkinson-kóros demencia és Lewy-testes demencia - Miben különböznek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus frissítve:

A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.

A tüneteket mindkét kórképben a betegek agykérgi idegsejtjeiben lévő jellegzetes zárványok okozzák. Ezeket a zárványokat nevezzük Lewy-testeknek, melyek olyan fehérjékből származnak, amik nem bomlottak le megfelelően, és zárványokba összecsapódva az életkor előrehaladtával felhalmozódnak az agysejtekben.

A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes demencia közös tünetei

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a PDD (Parkinson-kór demencia) és DLB (Lewy-testes betegség) között, fontos megérteni, hogy két tünetegyüttes van, mely mindkét típusú demenciában előfordul:

  • Testi: ezek közé tartozik az izomgyengeség, izommerevség és a mozdulatok lassulása.

  • Agyi: ide tartozik a végrehajtó funkciók romlása, a figyelemkiesés és a memóriavesztés.

Mindkét típusú demencia tünetei érintik a testet és az agyat is. Emellett mindkét esetben gyakoriak a hallucinációk és a depresszió. Mindkét állapotot gyakran kezelik a Parkinson-kórra felírt gyógyszerekkel (pl. karbidopa-levodopa), melyek segíthetik a mozgást és a fizikai funkciókat, emellett pedig a kognitív hanyatlást lassító kolinészterázinhibitor készítményekkel.

Ez is érdekelhetiMi a Parkinson-kór?

Mik a különbségek?

Egyes klinikusok szerint a két állapot mindössze különböző változatai ugyanannak a betegségnek, ugyanakkor a legújabb diagnosztikai irányelvek szerint van néhány különbség a két betegség között.

A legnagyobb különbség a Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes demencia között a tünetek jelentkezésének sorrendjében van. A klinikusok is általában úgy különböztetik meg őket egymástól, hogy megkérdezik, mely tünetegyüttes (testi vagy agyi) jelentkezett először.

A Parkinson-kóros demencia esetén a motoros és mozgásos tünetek - beleértve a merevséget, gyengeséget és remegést is - legalább egy évvel korábban jelentkeznek, mint ahogy a kognitív hanyatlás jelei.

A Lewy-testes demenciában az izomgyengeség és a mobilitással kapcsolatos tünetek a kognitív hanyatlással azonos időben, vagy a kognitív hanyatlást követően, esetleg kevesebb mint egy évvel a kognitív hanyatlást megelőzően jelentkeznek.

Egyéb különbségek

Kognitív készségek: A Lewy-testes demencia betegek hajlamosak nagyobb különbségeket mutatni a kognitív készségekben, mint a Parkinson-kóros demenciában szenvedők, a tüneteik igen nagy mértékben hullámzanak. Ezt azért fontos megérteni, mert egyébként a családtagok és a gondozók könnyen frusztrálttá válhatnak, és azt hihetik, hogy a beteg tudatosan és manipulatívan hol demens, hol nem, holott a kognitív funkciók ezen ingadozása a Lewy-test-betegség jellemző tünete.

A mentális képességekben jelentkező esetleges ingadozások megértése is fontos a kognitív képességek tesztelésénél és értékelésénél. A Parkinson-kóros demencia betegek hasonlóan teljesítenek a kognitív teszteken, még akkor is, ha különböző napokon vagy különböző napszakokban kerül azokra sor. Ugyanakkor a Lewy-testes demencia betegek időnként jobb memória- és koncentrációs értékeket mutatnak, míg máskor ezekben határozott romlás figyelhető meg. Így fontos, hogy a kognitív értékelésre többször kerüljön sor annak érdekében, hogy pontos képet kapjunk a Lewy-testes demencia beteg állapotáról.

Alvási szokások: A Lewy-testes demencia gyakran nagyobb mértékben érinti az alvást, mivel a REM-fázisban jelentkező viselkedészavar (mely állapotban a beteg fizikailag is intenzíven megéli az álmát, az alvajáráshoz hasonló, fokozott motoros tevékenységekkel járó viselkedést mutat) sokkal gyakoribb, mint a Parkinson-kóros demenciában. Gyakran ez az egyik első jele a DLB-nek.

Mi okozza a Parkinson-kóros demenciát és a Lewy-testes demenciát?

Mindkét típusú demenciát jellemzi a Lewy-testek jelenléte az agyban, az agysejtek sorvadása és az acetilkolin transzmitter problémák. Mindkét típusú demenciában (bár a DLB esetén sokkal gyakoribb lehet) megfigyelhetők bizonyos mennyiségű amiloid béta-protein lerakódások az agyban, mely az Alzheimer-kór egyik jellemzője.

Tovább Itt olvashat részletesen a demenciáról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító; Parkinson's Dementia vs. Dementia With Lewy Bodies (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.