A szaglás romlása összefügg a demencia veszélyével

DRportal
frissítve:

Egy új tanulmány eredménye szerint a demencia fokozott veszélyére utal, ha az idős betegek elvesztik a szaglóérzéküket.

A hosszú távú vizsgálatot 3000, 57-85 éves résztvevő bevonásával végezték. A vizsgálat során ellenőrizték, hogy a résztvevők képesek-e azonosítani az öt gyakori illatot. A résztvevők 78%-a képes volt az ötből legalább négy illatot pontosan azonosítani. 14%-uk három, 5%-uk két illatot ismert fel pontosan, míg 2%-uk csak egyet és 1%-uk egyet sem.

„A vizsgálat elvégzése után öt évvel azoknál a résztvevőknél, akik nem tudtak legalább négy illatot azonosítani, több mint duplájára nőtt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik normál szaglóérzékkel rendelkeztek” – állapították meg a kutatók.

A szaglás és az agyműködés kapcsolata

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a szaglás képessége szorosan összefügg az agy működésével és egészségi állapotával - mondta a vezető szerző, Dr. Jayant Pinto, a Chicago Egyetem fül-orr-gégész szakorvosa az egyetem sajtóközleményében.

„Úgy véljük, hogy konkrétan a szaglás romlása, de szélesebb értelemben a szenzoros funkciók romlása is a demencia fokozott veszélyének fontos korai előjele lehet” – magyarázta Dr. Pinto.

A tanulmány társzerzője, az olfaktorikus és feromonális kommunikációban jártas Martha McClintock megjegyezte, hogy az olfaktorikus rendszer is rendelkezik önregenerálódó őssejtekkel. Szerinte a szaglás romlása annak a jele lehet, hogy az agy már kevésbé képes újjáépíteni a kor előrehaladtával romló kulcsfontosságú komponenseket, ami a demenciák különböző patológiás elváltozásaihoz vezethet. Bár a kutatók megállapították, hogy a szagazonosítás képességének elvesztése és a demencia kialakulása kapcsolatban áll egymással, ok-okozati összefüggést nem sikerült bizonyítaniuk.

A tanulmányt az American Geriatrics Society szakfolyóirat szeptemberi kiadása közölte. Az eredményekre reagálva Dr. Stephen Thielke, a Puget Sound Veterán Kórház munkatársa kapcsolódó vezércikkében a következőkre hívta fel a figyelmet:

„A szaglás romlását idővel talán könnyebben lehet mérni, mint a mentális funkciók romlását, ami lehetővé teszi, hogy korábban értékelhetjük az agyműködés változásait. Semmi nem bizonyítja azonban, hogy a szaglás vizsgálat hasznos lenne a demencia megjelenésének előre jelzéséhez.”

DRportalForrás: DRportal.hu
University of Chicago Medical Center, news release, Sept. 29, 2017

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.