A Korsakoff-szindróma tünetei, okai és kezelési lehetőségei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus frissítve:

A Korsakoff-szindróma az emlékezőképesség zavarainak (amnézia) egy formája. A betegnek komoly nehézséget jelent a frissen átélt események, illetve újonnan tanultak megjegyzése. A Korsakoff-szindróma gyakran jelentkezik éveken át tartó mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként.

A Korsakoff-szindrómát (Korsakow, Korsakov és Korszakov írásmódokkal is találkozhatunk) Korsakow-pszichózisnak és amnéziás pszichoszindrómának is nevezik.

A Korsakoff-szindróma okai

Számos ismert esetben a Korsakoff-szindróma éveken át tartó mértéktelen alkoholfogyasztás eredménye. A betegség az alkoholizmussal összefüggésbe hozható legsúlyosabb agyi és emlékezőképességbeli károsodások egyike.

Korsakoff-szindrómát azonban okozhat koponyai-agyi trauma, mérgezés, stroke vagy bizonyos fertőző betegségek, például a tífusz is.

Az alkoholisták Korsakoff-szindrómájának egyik élettani oka az ún. Wernicke-féle enkefalopátia, ami a B1-vitamin-hiány következtében kialakuló agyi működészavart jelenti. Az alkohol ugyanis megzavarja az anyagcserét, és így többek között a B1-vitamin felvételét és hasznosulását is. A hiány két-három héten belül agyi károsodások kialakulásához vezet. A tüneteket, így az emlékezőképesség elvesztését, a motorikus zavarokat vagy a szemremegést B1-vitamin emelt dózisú adásával enyhíteni tudják. Ha azonban a Wernicke-féle enkefalopátia kezeletlen marad, krónikus Korsakoff-szindróma jelentkezik, melynek kezelése jelentősen nehezebb, sokszor csak minimális állapotjavításra van lehetőség.

Nem minden B1-vitamin-hiányban szenvedő embernél alakul ki Korsakoff-szindróma, ezért feltételezik, hogy a B1-vitamin hiánya mellett további faktorok is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, például genetikai tényezők.

Nemcsak a mértéktelen alkoholfogyasztás vezethet B1-vitamin-hiányhoz, hátterében nagyon ritkán más okok is előfordulnak, mint például hiányos táplálkozás, anorexia vagy egyéb betegségek.

Ez is érdekelheti Amit a B1-vitaminról tudni kell

A Korsakoff-szindróma tünetei

  • Az emlékezőképesség zavarai: a betegek elsősorban az új, nem rég lezajlott, jelenhez közeli, sőt a jelenben zajló eseményekre nem tudnak visszaemlékezni, de részben elfeledhetnek korábbi eseményeket is. Súlyos esetben nem egyszer néhány másodpercre sem képesek megjegyezni információkat. A memóriájukban lévő „lyukakat” régi vagy kitalált emlékekkel töltik ki.
  • Nagymértékű fáradtság, levertség
  • Hangulatingadozások, részben eufórikus hangulat
  • Passzivitás, apátia (érdektelenség, közöny)
  • Depresszió
  • A perifériás idegrendszer zavara (polineuropátia)
  • Motorikus zavarok pl.: bizonytalan járás
  • Kezdetben gyomor-bélrendszeri problémák és láz jelentkezhet, ehhez csatlakoznak még az olyan tipikus tünetek, mint a szemizmok zavarai, például szemremegés vagy pupillaműködési zavar, továbbá tudatzavarok, valamint bizonytalan járás és állás. Ezek a tünetek gyulladásos eredetű Korsakoff-szindrómára utalnak, oki kivizsgálásukhoz gerincvízvizsgálat szükséges.

A Korsakoff-szindróma diagnosztizálása és lefolyása

Az orvos elsősorban az emlékezőképesség zavarainak jellegzetességei alapján tudja diagnosztizálni a betegséget. A rövid távú memória jellegzetes zavarai különösen abban az esetben vetik fel a Korsakoff-szindróma gyanúját, ha a beteg alkoholfüggő. Tovább erősíti a feltevést, ha a betegnek problémái vannak az időérzékével, valamint motorikus zavarok és fokozott fázékonyság jelentkezik nála. Az agy egyéb betegségeinek kizárása érdekében a beteg kórtörténetét alaposan meg kell ismernie az orvosnak, valamint MR-vizsgálatot kell végezni, ami az agy állapotáról ad információt. Vérvételre is szükség van, hogy laborvizsgálattal ellenőrizni tudják, hogy van-e a betegnek B1-vitamin-hiánya.

Ha kialakult a Korsakoff-szindróma, a vele járó károsodások általában már visszafordíthatatlanok. Ha korán megkezdik a kezelést, az érintett agyi régiók működése javulhat, de teljes mértékben már nem áll helyre. Emiatt a Korsakoff-szindrómában szenvedő betegek gyakran ápolásra szorulnak.

A Korsakoff-szindróma kezelése

Ha egy páciensnél Korsakoff-szindrómára utaló jeleket fedeznek fel, először is gyógyszeres kezelést kezdnek meg. Ennek keretében a betegnek nagy dózisú B1-vitamint (tiamin) adagolnak intravénásan vagy tabletta formában. Ha a betegség még nincs túlságosan előrehaladott stádiumban, ily módon az egészségi állapot gyors és jelentős javulása érhető el.

A Korsakoff-szindróma krónikussá vált állapotában gyógyszeres terápiával többnyire már nem érhető el eredmény. Elvileg az agyat ért károsodások már helyrehozhatatlanok, ami azt jelenti, hogy a teljes emlékezőképesség intenzív terápiával sem állítható helyre.

Vannak azonban módszerek, amelyekkel a páciens emlékezőképességének működése javítható. Ilyen az állandó memóriatréning, melynek során a beteget játékosan ösztönzik arra, hogy emlékezzen. Segíthet az is, ha a pácienssel az életéről beszélgetnek, ha végiggondolja az életrajzát. Ha a Korsakoff-szindróma alkoholizmus következménye, egyidejűleg természetesen az alkoholbetegség kezelésére is szükség van többek között azért, hogy a Korsakoff-szindróma súlyosbodását megakadályozzák.

Hogyan lehet megelőzni a Korsakoff-szindróma kialakulását?

A Korsakoff-szindróma (és számos egyéb, életveszélyes betegég) megelőzése érdekében tanácsos kerülni a mértéktelen alkoholfogyasztást. Ha valakinél már kialakult az alkoholfüggőség, akkor a lehető leghamarabb el kell kezdeni a páciens kezelését, hogy megakadályozzák az alkoholizmus következtében fellépő agyi és emlékezőképességi zavarok kialakulását. Az alkoholfüggőség kezelésére számos terápiás módszer áll rendelkezésre.

Tovább Az alkoholfüggőség - a leszokás módszerei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; symptomat.de, onmeda.de
Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.