Alzheimer-kór: Hogyan teheti az ünnepeket élvezetessé?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az Alzheimer-kór által érintett családok számára a betegség könnyen keserédessé teheti az ünnepeket. Az alábbi egyszerű tippek segítségével azonban mindenki számára könnyebb, élvezetesebb lehet a karácsony.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van. Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

Az ünnepi időszak vegyes érzelmekkel töltheti el azokat, akik családjában Alzheimer-kórtól szenvedő beteg van. Gyakori a veszteségérzet a korábbi ünnepekre gondolva, illetve sokan éreznek bűntudatot amiatt, mert úgy gondolják, nem azt teszik, vagy nem úgy éreznek, ahogy az helyes lenne.

Sokan úgy gondolják, ez az az időszak, mikor boldognak kéne lennie, de helyette csak stresszt, csalódottságot és szomorúságot éreznek. Emellett annak ellenére, hogy a beteggondozás rengeteg időt és energiát követel, nyomást érezhet a régi családi hagyományok betartásával kapcsolatosan is.

A beteggondozással járó feladatok ellátása mellett nem reális elvárás, hogy ugyanannyi ideje és energiája legyen az ünnepi készülődésre, mint korábban! Ugyanakkor az önmagával szembeni elvárások csökkentésével, és néhány családi hagyomány módosításával örömtelivé teheti az ünnepeket a család és önmaga számára is!

Otthon - Legyen egyszerű!

Amennyiben az Alzheimeres beteg otthon él:

• Készüljenek együtt! – A sütésben, főzésben a beteg is besegíthet olyan egyszerű feladatok ellátásával, mint a krém kavarása vagy a tészta nyújtása. Írják meg együtt a képeslapokat, és olvassák el együtt azokat is, amiket kaptak! Koncentráljon az együtt töltött időre az eredmények helyett!

A demens beteg ellátása

Az öregedéssel bekövetkező agyi változások a rövid távú emlékezés (memória) bizonyos fokú csökkenését és a tanulási képességek lassulását eredményezik. Ezek normális, kor-függő jelenségek, míg a demencia a mentális képességek sokkal súlyosabb hanyatlása, mely az idő előrehaladtával egyre rosszabbodik. A demens, szellemileg leépült beteg ellátása

• Legyen kevesebb a dekoráció! – A villogó fények és a túl sok dekoráció megzavarhatják a beteget. Kerülje a gyertyák és az olyan díszítőelemek használatát, melyek ehetőnek tűnnek (pl. műgyümölcsök) – ez mind veszélyes lehet!

• Legyen az ünnep csöndes, nyugodt tempójú! – Az ünnepi családi összejövetelek általában zenével és hangos beszélgetéssel járnak együtt. Ugyanakkor az Alzheimeres beteg számára a nyugodt, csöndes környezet a legmegfelelőbb, ezért próbáljon a lehető legkevésbé eltérni a szokásos napirendtől, és ha van rá lehetőség, biztosítson egy nyugodt helyet a beteg számára, ahová elvonulhat, ha belefáradt az ünneplésbe.

Távol otthontól – Legyen praktikus!

Ha beteg szerette egy otthonban él:

• Ünnepeljenek a lehető legismerősebb környezetben! – Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek többsége számára a környezetváltozás – így akár a hazautazás is – szorongást okozhat. Az ilyen jellegű hangulatzavar elkerülése érdekében ajánlott inkább az otthonban tartani egy kisebb családi összejövetelt, ünneplést. Vegyen részt szerettével a bennlakók számára szervezett ünnepi elfoglaltságokban, programokban!

• Minimalizáják a látogatók számát! – Ha szükséges, több különböző napon, de egyszerre csak 2-3 családtag látogassa a beteget! Még ha nem is biztos abban, hogy ki kicsoda, 2-3 embernek biztosan örül majd, nagyobb társasággal azonban valószínűleg nem tud megbirkózni.

Veszélyeztetett egyedülállók

Svéd tudósok szerint az egyedülállókat duplán fenyegeti az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór. Azok körében, akik középkorú éveikben egyedül élnek, kétszer nagyobb lesz idős korban az alzheimeresek aránya. A fiatalon megözvegyültek és magányosan maradtaknak hatszor nagyobb a kockázatuk. Alzheimer-kór: veszélyeztetett egyedülállók

• Szervezzék a látogatást arra a napszakra, mikor a beteg általában a legjobb hangulatú!

Kezelje az elvárásokat!

Kezelje az elvárásokat az ünnepek alatt!

• Válasszon! – Válassza ki, mely ünnepi tevékenységek és hagyományok a legfontosabbak az Ön számára, és fókuszáljon azokra, melyek igazán örömet okoznak! Ne feledje, hogy nem lehet egyszerre mindent!

• Készítse fel a rokonokat! – Amennyiben távolról érkező rokonok látogatása is várható, készítse fel őket a beteg állapotáról, így tudni fogják, mire számíthatnak!

• Kérjen segítséget! – Ne habozzon elfogadni azoknak a barátoknak és családtagoknak a segítségét, akik felajánlották azt! Kérje meg őket, hogy segítsenek a takarításban, az üdvözlőlapok írásában, az ajándékok megvásárlásában! Kérdezze meg, hogy vállalják-e a beteg felügyeletét, míg Ön az év végi (céges) partira megy!

Bízzon az ösztöneiben!

Mint beteggondozó, Ön ismeri legjobban szerettének képességeit. Ön tudja legjobban azt is, mi az, ami valószínűleg lázba hozza vagy idegesíti. Próbáljon ellenállni a nyomásnak, hogy úgy ünnepeljenek, ahogy azt mások elvárják! Noha nem tudja a betegség előrehaladtát kontrollálni, vagy a beteget az őt érő nehézségektől megóvni, a megfelelő határok felállításával és előzetes tervezéssel elkerülheti, hogy felesleges stressz érje a beteget és Önt is, valamint élvezhetővé teheti az ünnepeket az egész család számára!

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; www.mayoclinic.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.