Alzheimer-kór: veszélyeztetett egyedülállók

Független Hírügynökség
megjelent:

Svéd tudósok szerint az egyedülállókat duplán fenyegeti az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór. Azok körében, akik középkorú éveikben egyedül élnek, kétszer nagyobb lesz idős korban az alzheimeresek aránya. A fiatalon megözvegyültek és magányosan maradtaknak hatszor nagyobb a kockázatuk.

A svéd tanulmány egy amerikai kongresszuson hangzott el, és ismertető olvasható róla a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes oldalán. A stockholmi Karolinksa Egyetem kutatói, egy csaknem 1500 fős finn adatbázist vizsgáltak meg. Az adatbázisban szereplő személyekkel középkorú éveikben készült interjú a társkapcsolatukról. 21 évvel később ugyanazokat a személyeket újra megkeresték.

Kiderült, hogy 139-nek volt valamilyen szellemi károsodása, közülük 48-nál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Az egyéb befolyásoló tényezőkre korrigálva is az adatok azt mutatják, hogy a párkapcsolatban élőknél lényegesen ritkább az Alzheimer-betegség.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták a gyógyíthatatlan Alzheimer-kórról, hogy a társadalmi interakció csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A svéd kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a társadalmi, hanem a párkapcsolati interakciónak is jótékony hatása van a szellemi lépülés megakadályozásában.

A svéd adatok riasztóak, figyelembe véve, hogy a fejlett európai országokban egyre kevesebben kötnek házasságot, egyre több a válás, egyre nagyobb az öregek számaránya, és az idősek nagy része magányosan él.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.