• Alzheimer-kór: veszélyeztetett egyedülállók

    Szerző:
    WEBBeteg

    Svéd tudósok szerint az egyedülállókat duplán fenyegeti az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór. Azok körében, akik középkorú éveikben egyedül élnek, kétszer nagyobb lesz idős korban az alzheimeresek aránya. A fiatalon megözvegyültek és magányosan maradtaknak hatszor nagyobb a kockázatuk.

    A svéd tanulmány egy amerikai kongresszuson hangzott el, és ismertető olvasható róla a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes oldalán. A stockholmi Karolinksa Egyetem kutatói, egy csaknem 1500 fős finn adatbázist vizsgáltak meg. Az adatbázisban szereplő személyekkel középkorú éveikben készült interjú a társkapcsolatukról. 21 évvel később ugyanazokat a személyeket újra megkeresték.

    Kiderült, hogy 139-nek volt valamilyen szellemi károsodása, közülük 48-nál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Az egyéb befolyásoló tényezőkre korrigálva is az adatok azt mutatják, hogy a párkapcsolatban élőknél lényegesen ritkább az Alzheimer-betegség.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt már korábbi kutatások is kimutatták a gyógyíthatatlan Alzheimer-kórról, hogy a társadalmi interakció csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A svéd kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a társadalmi, hanem a párkapcsolati interakciónak is jótékony hatása van a szellemi lépülés megakadályozásában.

    A svéd adatok riasztóak, figyelembe véve, hogy a fejlett európai országokban egyre kevesebben kötnek házasságot, egyre több a válás, egyre nagyobb az öregek számaránya, és az idősek nagy része magányosan él.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA