Évtizedekkel a tünetek előtt detektálható az Alzheimer-kór

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók az Alzheimer-kór olyan korai jeleit azonosították, amelyek már évtizedekkel az első észlelhető tünetek felbukkanása előtt jelzik az agyi eltéréseket.

A Lancet Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban olyan emberek agyát térképezték fel, akik hordozzák az Alzheimer-kór korai, 40 éves kor körüli megjelenéséhez köthető gént, és ezeket a képeket összehasonlították olyan emberek agyáról készült felvételekkel, akiknél nem volt várható a családi halmozódású Alzheimer-változat megjelenése.

Korábban is feltételezték, hogy az Alzheimer-kór hamarabb kezd kialakulni az agyban, mint amikor első tünetei megjelennek, egyes agyterületeken az agysejtek száma ekkorra vélhetően akár 20 százalékkal is lecsökken a sejtpusztulás miatt.

Lehetőség nyílhat a korai diagnózis felállítására

Az arizonai Banner Alzheimer Intézet kutatói húsz olyan, 18 és 26 év közötti ember agyát szkennelték, akik hordozzák a korai megjelenésű Alzheimer-kórhoz köthető génmutációt, amelynek jelenlétében csaknem mindig felbukkan 40 éves kor körül a betegség, valamint huszonnégy olyan kortársuk agyát, akiknél nincs jelen a mutáns gén.

Megállapításaink azt sugallják, hogy az agyi változások megkezdődnek sok évvel az Alzheimer-kór klinikai megjelenése előtt - idézte Eric Reimant, a kutatás egyik résztvevőjét a BBC.

A szakemberek azt remélik, hogy az érintettek korai diagnózisával hatékonyabb kezelésre nyílik lehetőség.

(http://www.bbc.co.uk)

Használjuk többet az agyunkat!

Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának. Az összetett munka megelőzheti az elbutulást.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.