Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

A hatvanöt év felettiek 5 százalékát és a nyolcvan év fölöttiek 20 százalékát érinti. Szakemberek szerint a betegség előfordulásának esélyét megnövelheti egy fejsérülés vagy egy trauma is.

Mit nevezünk demenciának?

A szaknyelvben demenciának nevezik az időskori szellemi képességek és az emlékezőtehetség romlásával járó betegségeket. Azok, akiket ez érint, gyakran feledkeznek meg mindennapi rutinfeladatokról, például a fogmosásról, komolyabb esetben akár a felöltözésről is. A betegség kihat az egész személyiségre, a hangulatra és a viselkedésre egyaránt.

Önellátási problémák

A szellemi képességek hanyatlása időskorban természetes. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor már az önellátás is problémát jelent, amikor szükség van külső segítségre, támogatásra, ápolásra. Javasolt, hogy a családtagok már a kezdeti tünetek észlelésekor forduljanak szakemberhez, a betegség korai felismerésének ugyanis nagy a jelentősége. Számos gyógyszer áll rendelkezésre az enyhítésére, és minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak az eredmények.

Tájékozódó képesség elvesztése

Az Alzheimer-kóros betegek sokszor nem tudnak megfelelően tájékozódni sem térben, sem időben, különösen a számukra új környezetben. Előrehaladott állapotban még ismert közegben is eltévednek. A változáshoz nehezen alkalmazkodnak, mint korábban, így a megszokott környezetüket érintő változás is nehézségekkel jár számukra.

Az ítélőképesség romlása

A mindennapi problémák megoldása (például annak eldöntése, hogy mit kell tenni, ha az étel a gáztűzhelyen odaég) egyre nehezebbé, később kivitelezhetetlenné válik. Az Alzheimer-kórra jellemző, hogy a döntéshozás egyre nehezebbé válik.

Ezt olvasta már? Az Alzheimer-kór és tünetei

Személyiségváltozás

Az Alzheimer-kóros betegek hangulata ingadozóvá válhat. Gyakran bizalmatlanok másokkal szemben. Makaccsá válhatnak és szociálisan visszahúzódhatnak, bár szociális igényeik általában sokáig megmaradnak. A betegség korai stádiumában ez a romló memóriájuk miatti frusztrációnak tudható be.

A betegséggel párhuzamosan gyakran depresszív tünetek is kialakulnak. Ahogy a betegség előrehalad, az Alzheimer-kóros beteg nyugtalanná, szorongóvá, agresszívvá válhat, majd teljesen inadekvátan (célszerűtlenül, oda nem illően) kezdhet viselkedni.

A betegség lefolyása betegről betegre változhat. Általánosságban az Alzheimer-kór diagnózisának felállítását követően nyolc év telik el a halálig, de vannak, akik több évtizedet is élnek a betegséggel.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.