A család felelőssége szellemi leépülés esetén

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Édesanyám 81 éves, rendszeresen nem találja az általa elrakott dolgait, tolvajra gyanakodik, illetve nem ismeri fel a saját ruháit. Egyedül él, és minden segítségnyújtást elutasít. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A leírt tünetek egyértelműen az időskori szellemi leépülés jelei. A következő lépések megtételéhez pszichiátriai szakvéleményt kell kérni.

Ha a beteg ellenállást tanúsít, nem akar orvosi vizsgálatot, érdemes valamilyen őt is zavaró, kisebb egészségügyi probléma ürügyén együttműködésre bírni. A szakrendelésen a diagnózis felállítása után, általában gyógyszereket javasolnak, amelyek ha javítani nem is mindig tudják a páciens állapotát, de lassítják a további tünetek kialakulását.

A betegség óriási felelősséget ró a közeli hozzátartozókra. Hosszú távon mindenképp megoldást kell találni a beteg ellátására. Nem hagyható egyedül, vagyis valakinek vállalnia kell az állandó felügyeletét. Ez lehet egy családtag, de az anyagi tényezők függvényében felfogadható szakképzet ápolószemélyzet is. Alternatívát jelenthet a páciens bentlakásos otthonban való elhelyezése, amelyhez a szükséges lépéseket érdemes minél korábban megtenni.

(WEBBeteg/Dr. Veress Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.