Sétával az elbutulás ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

A tanulmány 749 hatvanöt év feletti, jó egészségi állapotban lévő, a vizsgálat megkezdésekor memóriaproblémában nem szenvedő olasz férfi és nő testedzési szokásait vizsgálta.

A kísérlet megkezdése után négy évvel azt tapasztalták, hogy a gyakran sétálók körében 27 százalékkal alacsonyabb a demencia kockázata, mint azoknál, akik kevesebbet mozognak.

Fontos megemlíteni, hogy a tanulmány kimutatta, nem kell gyötrő testedzést végezni ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Az olyan könnyű mozgással, mint a sétálás, ugyanazt a mentális hatást érhetjük el, mint más megerőltetőbb testedzéssel.

Ezt látszik bizonyítani egy másik, tavaly megjelent tanulmány is. Ebben több mint 1700 hatvanöt év feletti idős embert vizsgáltak, és a rendszeresen (heti 3 vagy több alkalom) sétálók körében, a demencia kialakulásának kockázata 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint a testmozgást nem végzőknél.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; New York Times
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.