A demencia kezelése - Az orvos válaszol

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Mivel lehet enyhíteni a demencia tüneteit? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A szellemi leépülés enyhítése

A szellemi hanyatlás hátterében sokféle tényező állhat, ettől függően lehet javasolni olyan szereket, amelyek csökkentik a folyamatokat. Alzheimer-kór esetén a pszichiáter felírhat kolineszteráz-gátló szereket, amelyek növelik az acetil-kolin mennyiségét a szervezetben. Ez az anyag egy agyi hírvivő molekula. A gyógyszerek a tapasztalatok szerint csökkentik a panaszokat, és lassítják a leépülést, de a rendszeres szedésük meglehetősen drága.

Ha a probléma érszűkület miatt alakul ki, az orvos értágítókat javasolhat, pl. Trentalt, Nootropilt. Esetleg ki lehet próbálni a Cavintont is, mert sok beteg pozitívan nyilatkozott róla a szedése után.

Nem csak gyógyszerekkel lehet segíteni a demens betegeken. A rendszeres napirend bevezetése, az állandóság, illetve a váratlan események lehetőség szerinti elkerülése mind megkönnyítik a páciens életét. A környezetében fényképeket és olyan emlékeztetőket érdemes elhelyezni, amelyekhez érzelmi szállal kötődik.

Ajánlott mellőzni az új programok szervezését, valamint az otthon elhagyását, mert ezek csak felizgatják és zavarttá teszik a beteget. Nem szabad több választási lehetőséget felkínálni neki, mert a betegségből eredő döntésképtelenség szorongást és ingerlékenységet okoz. A hozzátartozók részéről a legfontosabb segítség a türelem.

Tovább Tanácsok demens betegek gondozásához

Dr. Veress Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.